Reseportalen.nu

Malta

malta2Malta är med sina 400 000 invånare en av världens minsta stater. Malta består av en ögrupp på sju öar, varav endast tre av öarna är bebodda. Malta är Europas sydligaste land och ligger beläget precis intill Afrikas kust. Huvudstaden på Malta heter Valletta och staden har 10 000 bofasta invånare men besöks dagligen av större delen av den arbetande befolkningen.

Ögruppen Malta ligger mellan Libyen och Italien, drygt 9 mil söder om Sicilien, vilket är det närmaste bosatta området. I väster ligger Tunisien och närmaste fastlandet är Libyen, som ligger cirka 30 mil söder om Malta.

Maltas tre största och bebodda öar är Malta, där huvudstaden Valletta är belägen och som har en yta på 245 kvadratkilometer, Gozo som har en yta på 67 kvadratkilometer och Comino, som ganska nyligen har börjat ta emot turister, har en yta på endast 3 kvadratkilometer. Ön Filfola är, trots att den är obebodd, värd att nämna då det finns en fantastisk natur och ett rikt växt och djurliv. På ön finner man även underjordiska grottor och den blå lagunen, som är en av världens vackraste platser att dyka på. Till denna ö tar man sig med olika båtguider och är väl värt ett besök.

Landskap, klimat och kultur

maltaLandskapet på Malta består av sluttande bergsmark, med klippor mot kusterna, och slätter som utgörs av sand eller platåer av kalksten. Malta har inga naturliga skogsområden, insjöar eller floder vilket innebär att marken i sig inte går att odla naturligt. Alla odlingar och växtområden måste ha konstbevattning, vilket främst fås genom att man samlar upp regnvatten i stora cisterner, och odlingsbar jord som är importerad. Nere på östkusten är Malta kuperad och har flera mindre hamnar och badplatser.

På Malta råder ett Medelhavsklimat vilket innebär att det är varmt året runt. Under vintern ligger medeltemperaturen runt 14 grader och under sommaren brukar medeltemperaturen ligga på 32 grader, men det är ofta mycket hett och torrt. Eftersom Malta inte har skyddade skogar eller berg så är ön ofta utsatt för vindar och under vintern är det regnigt.

Det finns flera alternativt att ta sig runt på Malta, bland annat finns det bussar, av äldre modell. Ön har även taxibilar som kan vara ett billigt och bra alternativ om man vill göra utflykter. Om man vill ha större frihet kan man även hyra bil men tänk på att även om trafiken inte är intensiv så finns det inga lagar angående rattonykterhet på Malta vilket innebär att det finns risk att man möter berusade förare och extra uppmärksamhet rekommenderas.

Mellan öarna går det färjor flera gånger varje dag. Det finns även möjlighet att chartra en egen båt eller att följa med på guidade båtturer som går runt Malta och till de övriga öarna. Vill man göra en utflykt till Sicilien så går det en färja från Malta till Sicilien med dagliga avgångar.

Det Maltesiska köket är en spännande upplevelse, Maltas nationalrätt är kanin och tillagas ofta som gryta. Andra maträtter är olika pastarätter och soppor. Malta har även ett stort utbud på fisk och skaldjur och det finns även en del internationella restaurangkök i Valletta. Till maten serveras ofta Maltas egna röda viner.

Man kan resa till Malta året om, dock är den bästa tiden att resa till Malta under våren eller hösten då det inte är så varmt. Malta är med i EU och på ön använder man euro som valuta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?