Reseportalen.nu

Tyskland

tysklandTyskland är Europas näst folkrikaste land, efter Ryssland, med sina drygt 82 miljoner invånare och i Tysklands huvudstad Berlin bor idag c:a 3.5 miljoner invånare. En annan stor stad i Tyskland är Hamburg. Tyskland är för oss svenskar mest känd som motorvägarnas rike, landet ut mot Europa, men Tyskland är så mycket mer än bara motorväg, här finner man stora moderna städer, pittoreska byar, alper och floddalar med fantastiska vinodlingar.

Landet är indelat i 16 delstater och gränsar till hela nio länder, Belgien, Danmark, Frankrike, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Schweiz, Tjeckien och Österrike, och anses därmed vara en viktigt och central partner till de omkringliggande länderna vilket även innebär att Tyskland är ett av världens ledande industriländer och här finner man många storföretag inom bland annat biltillverkning, hushållsmaskiner och elektronik.

Att resa till Tyskland är enkelt och det finns direktflyg till de större städerna. Vill man resa till Tyskland med egen bil kan man välja antingen motorvägen, genom Danmark, eller färja till bland annat Köln. Man kan resa till Tyskland året om, under vintertid är det främst storstäderna och alperna som lockar och under vår, sommar och höst drar det vackra landskapet i söder till sig turisterna.

Landskapet i Tyskland är mycket varierande och börjar vid Östersjön i norr där terrängen först är slättmarker som längre söderut övergår i bergskedjor för att sluta i alplandskap i Söder, vid gränsen till Österrike och Schweiz. Tysklands största flod är Donau, som rinner ut i Svarta havet, och den längsta floden är Rhen. Det finns även ett flertal ytterligare namnkända floder som bland annat Mosel, Elbe och Saale och även ett flertal insjöar, främst i alperna, där bland annat de största är Bodensjön och Müritz.

Klimat och kultur

tyskland2Klimatet följer det Europeiska kontinentala klimatet vilket innebär att det råder stora temperaturskillnader som innebär varma somrar och kyliga vintrar. I vissa delar av landet påverkas klimatet av vindar från havet och där är det mindre temperaturskillnader. Varmast är det i söder, där temperaturen kan nå upp till 40 grader, och det kallaste klimatet finner man i alperna. Landet har även ett subtropiskt klimat i landsdelen kring Bodensee.
I Tyskland anordnas ett flertal öl och mat festivaler varje år och den mest kända är Oktoberfestivalen i München där man under 2 veckor, från mitten på september till början på oktober, erbjuds floder av öl och lass med köttiga och kryddstarka korvar. Under dessa två veckor som festivalen pågår, och som besöks av c:a 6 miljoner tyskar och europeiska gäster, är programmet att dricka öl och umgås, ackompanjerade av äkta tyrolersång och folkmusik.
Tyskland har en bra mat och vinkultur, även om maten inte anses vara speciellt exotisk så är det mastiga och pålitliga maträtter som landet har att erbjuda. Schnitzel och köttkorvar är de mest kända och det är inte svårt att hitta god mat, om man håller sig borta från landets vägkrogar. I Tyskland finns även ett flertal stora vinodlingar där man tillverkar flera kända viner som exporteras till hela världen.

Tyskland är generellt ett mycket trivsamt land att resa till och desto längre söderut man reser desto mer gemytlig blir både landskapet och invånarna. I Tyskland pratar man tyska men man kan göra sig förstådd på engelska i de flesta städer. Tyskland är medlem i EU och använder euro som valuta.

I norra Tyskland hittar du den även mysiga medeltidsstaden Lübeck, vilket är ett populärt resmål för många svenskar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?