Reseportalen.nu

Portugal

portugalI sydvästra Europa hittar du landet Portugal, med gräns till Spanien. Både Spanien och Portugal ligger på en halvö som kallas för den liberiska halvön. På denna halvö ligger Portgal i den sydvästra delen. Portugal är till sin yta inte speciellt stort, ungefär bara en femtedel så stort som Sverige, men man har trots det ungefär en hel miljon fler invånare. Totalt har landet lite över 10 miljoner invånare. Det visar på att Portugal, precis som många andra europeiska länder är tätt bebyggt. Landet är en del av EU och har dessutom den europeiska valutan Euro i landet. Många anser att euron är viktig för landet i och med att även Spanien har den valutan.

I Portugal är det officiella språket portugisiska. Portugisiska är ett förvånansvärt stort språk med tanke på hur litet själva Portugal är. Trots att det är ett så litet land finns det över hela 200 miljoner människor som talar portugisiska. Dock bor alla de självklart inte i Portugal. Anledningen till att språket är så stort är att Portugal genom tiden har haft många och stora kolonier. I många av dessa talas språket även idag och det är därför det är så stort. Ett exempel på en gammal portugisisk koloni där man än idag talar språket är Brasilien. Det är lite kul att språket portugisiska är så stort när landet Portugal är så litet.

portugal-2Huvudstaden i Portugal är Lissabon, som ligger ungefär på mitten av västkusten. Lissabon är känt över såväl Europa som världen för sitt heta nattliv, fantastiska shopping och härliga klimat. Här bor ungefär 2 miljoner människor, med förorter inräknat. Lissabon i sig brukar inte få folk att tänka på sol och bad, men väster om staden ligger det som brukar kallas för Portugals Riviera, med badorter som Estori. I den sist nämnda badorten finns dessutom många kasinon, vilka kan locka turister speciellt. Men utöver Lissabon och Estori finns det också andra populära punkter i Portugal, så som semesterorten Algarve, men också de härliga öarna Madeira och Azorerna. Men i Portugal finns det också mycket kultur att uppleva, utöver härliga semesterorter och pulserande städer. Landet har både kända författare, skådespelare, musiker och sångerskor, konstnärer och arkitekter. Utöver detta har man dessutom en känd matkultur, där speciellt vinerna är populära runt om i världen.

Portugal är ett land som präglas av en demokrati politiskt sett och man är medlem i såväl EU som NATO. Största delen av landets invånare är katoliker, hela 85 procent, men här finns också en minoritet av protestanter samt andra trossamfund. Den katolska tron är självklart något som har präglat landet och gett spår i till exempel arkitektur i form av kyrkor, katedraler och liknande.

Klimatet i landet är härligt med mycket sol. De norra delarna av Portugal präglas av mer regn och ett något kyligare klimat, medan den sydliga delen är både varmare och torrare. Portugal präglas av en lång kustlinje som sträcker sig hela 943 kilometer bara på Portugals fastland. Detta ger givetvis en vacker natur, men även områden inåt landet är vackra och speciella.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?