Reseportalen.nu

Israel

israelIsrael som är en stat belägen i mellanöstern har kust mot såväl Medelhavet som Röda havet. Man gränsar dessutom mot länder som Libanon, Syrien, Jordanien och Egypten. Mest känd är nog Israel dock för sin angränsning till Västbanken och Gazaremsan. Landet har en befolkning som främst består av judar och är därför den enda judiska staten i hela världen, men här bor det givetvis också människor som tillhör andra etniska grupper. Israel har länge varit präglat av religionen och religiösa strider och mycket av verksamheten i landet kretsar också kring detta, även om man självklart också har mycket annat att erbjuda sina besökare.

Landets religiösa koppling gör att det i många sammanhang kallas för det heliga landet och här finns staden Jerusalem som enligt såväl kristen som judisk tro räknas som den heligaste staden i världen. Att det finns så mycket kring religionen i landet har självklart flera bakomliggande orsaker, men enligt gamla testamentet är en att Judas stam övertog landet efter att Moses och hans folk utvandrat från det angränsade landet Egypten efter ett förtryck som pågått i flera hundra år. Det judiska folket som idag är överrepresenterat i Israel är ett folk som genom väldigt lång tid har blivit förföljda av andra människor.

Den mest kända av dessa förföljelser i vår tid är den som Hitler bedrev under andra världskriget. Med anledning av denna beslöt FN att i Israel skapa ett så kallat ”nationellt hem för det judiska folket”. Det innebar att man delade det tidigare Palestina, så att en del blev Israel. Detta var dock en plan som de omkringliggande arabiska länderna inte ville godkänna och på grund av det utbröt det här efter många krig. Israelerna vann många av dessa och utvidgade sitt landområde ytterligare, detta har dock i längden endast lett till ännu flera krig. Idag har landet tecknat så kallade fredfördrag med grannarna i Egypten och Jordanien, men konflikten med Palestina fortsätter. Att konflikten pågått ända sedan delningen efter andra världskriget beror på att Israels dragning av gränser och hela landets rätt att existera har blivit väldigt ifrågasatt av omkringliggande länder.

Idag är Israel ett demokratiskt land med allmän rösträtt. Landet har en relativt bra ekonomi och rankas högst som ett av de länderna på listan i Mellanöstern gällande pressfrihet, välstånd, mm. Regeringssätet finns i landets huvudstad Jerusalem, vilket också som tidigare nämnts är den heligaste staden i världen, sett ur judisk och kristen tro. Dock har varken FN eller flertalet av de större länderna i världen accepterat att Jerusalem är landets huvudstad och man har därför sina kontor och liknande i andra städer i landet, som till exempel i Tel Aviv som är landets ekonomiska centrum.

Trots att Israel har varit väldigt konfliktdrabbat är det många som väljer att resa hit för att upptäcka och uppleva landet. Här finns det mycket att se och ta reda på, främst när det gäller ämnen som historia och religion, men du kan även uppleva konst och andra nöjen. För de som reser av religiösa skäl, eller för att de bara är intresserade av religion är vanliga besöksplatser kyrkor, tempel och liknande. Många platser i Israel har direkta kopplingar i bibeln. Men det finns också de som åker till Israel för att ägna sig åt mer udda saker, som skidåkning och liknande. Det är dock inte den främsta anledningen till varför svenskar väljer att åka hit. Att kombinera olika nöjen är ett sätt att få ut mer av landet. Många som reser i Israel väljer att göra det i grupp och arrangerad form, det är ett bra sätt att resa om du vill vara säker på att få rätt och bra information om platserna du besöker. Men det går självklart att resa själv med egen guidebok, eller kombinera dem båda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?