Reseportalen.nu

Mexiko

mexiko2Mexiko ligger i Nordamerika och är Nordamerikas 5:e största land och det 12:e största landet i världen med sina knappt 2 miljoner kvadratkilometer yta. Mexiko har drygt 112 miljoner invånare och är det land i världen som har den största spansktalande befolkningen.

Mexikos huvudstad heter Mexico City och har över 20 miljoner invånare vilket gör staden till en av de tre största i världen. Mexico City är en enormt stor och färgstark stad där skyskraporna i affärsdistrikten blandas med de mindre moderna förorterna. Staden har ett stort utbud av sevärdheter, shopping och för den som vill roa sig ett massivt utbud av nöjen.

Mexiko är ett land med massor av kultur, konst och historia. Mexiko ligger i toppen av de länder som har flest kulturarv med på UNESCO:s världsarvslista då hela 31 stycken områden och byggnader har registrerats. Mexiko har än idag välbevarade områden där man finner ruinerna efter de historiska rikenas kulturer som bland annat Mayakulturen, på Yucatánhalvön, och Aztekriket i Teotihuacán.

I Mexiko finner man mängder av pyramider, tempel och ruiner som grävts fram och visar hur de olika folkgrupperna bodde och vad de sysselsatte sig med. Det finns än idag stora grupper av indianer kvar i Mexiko varav vissa lever efter den gamla kulturen och efter gamla seder.

Till Mexiko reser man antingen för att ta del av dess fantastiska historia eller för att koppla av på någon av Mexikos mycket vackra och populära resmål. Mexiko tar emot över 21 miljoner utländska besökare varje år vilket innebär att Mexiko ligger med i topp tio listan över världens mest besökta länder.

mexikoMexiko har landsgränser mot USA i söder och Guatemala i sydöst. Havskusterna utgörs av Stilla havet i väster och Mexikanska golfen i öster. Landskapet i Mexiko är stort varierande och här finner man bland annat bergskedjor, varav några av de kändaste är Sierra Madre och Occidental. I Mexiko finner man även regnskog och djungel och ökenlandskap. Mexiko har ett flertal floder som går igenom landet och den längsta och mest kända floden är Rio Grande.

Klimatet i Mexiko är främst tropiskt men Mexiko har även ett ökenklimat som innebär att våren och sommaren är mycket heta och fuktiga medan hösten och vintern är svala utan att vara kallt. Längs kusterna förekommer ofta tropiska stormar som ibland övergår i orkaner. I södra och mellersta Mexiko finns fortfarande ett antal aktiva vulkaner och i dessa områden kan det uppstå mindre jordbävningar.

Bästa tiden att resa till Mexiko är från mitten på hösten fram till mitten på våren då temperaturen inte är så hög. Under denna period är värmen hanterbar om man vill ge sig iväg på utflykter för att besöka sevärdheter samtidigt som det fortfarande går att sola och bada.

I vissa områden längs gränsen mot USA förekommer en del våldsamheter tack vare den smuggling av narkotika som sker mellan Mexiko och USA. Om man reser runt med bil så ska man undvika dessa områden. Mer information går att få av turistbyråer och den svenska ambassaden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?