Reseportalen.nu

Irland

irlandIrland, eller Eire som ön heter på iriska, består till stor av gröna dalar, berg, hedar och vackra sjöar. Det milda och fuktiga klimatet bidrar till att göra ön mycket bördig, vilket är en av anledningarna till att ön ofta kallas den gröna ön. Landet är uppdelat i fyra olika provinser som i sin tur består av flera grevskap. Landet, eller republiken Irland är en självständig stat medan Nordirland på öns nordöstra hörn hör till Storbritannien.

Nationalspråket i Irland är faktiskt iriska, men det är inte många som talar detta utan det är istället engelska som är vanligast. Många av ortsnamnena har dock iriska namn, något man kan se på vägskyltar där både namnen ibland är angivna på båda språken.

Klimatet är som sagt milt och fuktigt. Sommaren är den torraste perioden, vilket innebär att den bästa perioden att besöka Irland om man vill slippa regn är juni-september. Det kan dock vara bra att ta med regnkläder då det kan regna oavsett vilken tid årstid det är. Medeltemperaturen ligger på 14-16 grader i juli, medan den under januari ligger på 4-7 grader. Varmast brukar det vara i sydöstra delen av landet.

Valutan i Irland är numera Euro. I skrivande stund är 1 Euro värd ca 9,30 Kronor. Bankkort och kreditkort används också ofta i landet. De flesta butiker håller öppet måndag-lördag 09.30-18.00, söndagar 12.00-18.00 och vissa kvällar i veckan lite längre, oftast torsdag eller fredag kväll.

festivalerNågot som irländarna tycker om är festivaler och det finns en mängd att välja på under hela året, även om de flesta sker under sommarmånaderna. Självklart är landets nationaldag, St Patrick’s Day, något man verkligen firar och en upplevelse även för oss turister. Parader, utklädning och festligheter på var och varannan pub är något man får räkna med under denna dag. En annan känd festival är Galway Arts Festival i juli, då man kan njuta av bl.a musik, teater, gatuunderhållning i den charmiga kuststaden på Irlands västkust.

Musik är verkligen något som irländarna är duktiga på. Några av de irländska artister som gjort rejält stora internationella genombrott är U2, Cranberries och The Corrs. Det märks att musiken har en stark plats och tradition i den irländska folksjälen och den är verkligen något att njuta av oavsett om det är en av de kända musikerna eller en trubadur på någon av de lokala pubarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?