Reseportalen.nu

Sri Lanka

Resa till Sri LankaSri Lanka är ett av få välbevarade naturområden som har en fantastisk natur och ett rikt djurliv som inte går att finna på andra platser i världen. Sri Lanka är en ö belägen 5 mil söder om Indien. Ön har formen av en droppe och på kartan ser det ut som att droppen faller från Indien.

På Sri Lanka blandas det nya moderna samhället med de gamla kulturerna som växt fram genom tusentals år av utveckling.

Ön är 35 mil lång och 18 mil bred där halva ön består av högland och bergskedjor och den andra delen av slättland, vackra stränder som kantas av palmer och har ett rikt vattenliv. I sydväst hittar man stora regnskogar som hyser ett rikt djurliv och i inlandet finns även savanner och ökenområden.

På Sri Lanka lever fortfarande bland annat elefanter och leoparder i vilt tillstånd och det finns ett rikt fågelliv med många ovanliga arter. För den som är intresserad av växtriket så har Sri Lanka även många exotiska och vackra växter att upptäcka.

Sri Lanka var tidigare en brittisk koloni och frigjorde sig från britterna och blev självständigt år 1948. Sri Lanka, som tidigare hette Ceylon fram till år 1972, har drygt 20 miljoner invånare och huvudstaden är Sri Jayawardenapura .

Sri Lanka har varit öppen för turister sedan 1960 talet och Ving, då Vingresor, påbörjade sina resor till landet redan år 1970. Men Sri Lanka har drabbats av flera orosmoment som vid varje tillfälle har fått turismen att försvinna, bland annat inbördeskriget som startade år 1983 och höll på ända fram till maj år 2009 och tsunamin år 2004, som slog ut många semesteranläggningar.

Men efter att kriget upphört så har intresset för Sri Lanka ökat igen och många resebyråer har börjat eller planerar att börja sälja resor till Sri Lanka på nytt.

 

Landskap och klimat

Resa till Sri Lanka Sri Lanka består av tre olika landskap, dels höglandet där man finner bergen och härifrån utgår de flesta av Sri Lankas floder som fylls på under regnperioden, dels regnskogen där man finner ett rikt växt och djurliv och slutligen slättmarkerna där det är torrt och landskapet främst består av savanner och öken.

Längs med hela kustlinjen finner man flera stränder. Stränderna hör till några av de vackraste i området och längre österut finns det helt orörda områden med vackra sandstränderna och klarblått hav.

Sri Lanka har ett tropiskt klimat vilket innebär att det alltid är varmt. Medeltemperaturen ligger på 29 grader på låglandet medan det i bergen kan sjunka ned till 16 plusgrader under vintern. På Sri Lanka råder regnperioder som pågår på östkusten mellan december till januari och på västkusten mellan maj och juli. De varmaste månaderna är mellan maj och juni då temperaturen ofta kan närma sig 40 grader. Bästa tiden att resa till Sri Lanka är under perioden februari fram till maj och under hösten, beroende på vilken del av ön man besöker.

I dag är 20 % av Sri Lanka täckt av regnskog och på ön finner man ett rikt djurliv där bland annat apor, leoparder, elefant och krokodiler lever i vilt tillstånd. Det finns tusentals olika arter av exotiska växter. På Sri Lanka hittar man gott om kokospalmer vilket är en av de viktigaste växterna på ön då man ur kokospalmen utvinner allt från läkemedel, alkohol, olja, möbler och byggmaterial.

Sri Lanka har en spännande matkultur som främst härstammar från Indien. Här finner man både smakrika och starka maträtter baserat på indiskt curry. Lammkött och kyckling är den vanligaste basen som man tillreder de heta grytorna på, som man oftast äter tillsammans med indiskt vitlöksbröd. I de norra delarna finner man även tamilska matträtter. Dessa rätter härstammar från södra Indien och är ofta varianter på den vanliga indiska maten, dock med betydligt annorlunda smaksättningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?