Reseportalen.nu

Sydkorea

Resa till SydkoreaSydkorea ligger beläget på den södra delen av Koreahalvön i östra Asien. Sydkorea gränsar till Nordkorea, som ligger på norra delen av Koreahalvön, och till Kina och Japan har Sydkorea havsgränser.

Huvudstaden i Sydkorea är Seoul som har 10 miljoner invånare. Hela 75 % av Sydkoreas 48 miljoner invånarna bor i städer medan den något äldre befolkningen bor ute på landsbygden där främst odlingar av bland annat ris eller frukter och fiske är deras huvudnäring. Sydkorea är ett av få länder där invånarna ursprungligen är koreaner och man räknar med att det bara finns en miljon invandare i Sydkorea varav kineserna är den största folkgruppen bland invandrare, tätt följt av japaner och amerikaner.

Sedan Sydkorea blev mer jämlikt och kvinnorna uppmuntrades att arbeta har barnafödandet drastiskt avtagit i landet då kvinnorna, förutom att de arbetar mer, även har ansvaret för familjer och de äldre vilket gör att de avskräcker många från att skaffa barn. Tidigare hade Sydkoreas befolkning fördubblats från 1950 talet och fram till idag, men idag är tillökning mycket låg.

Sydkorea anses vara det land i Asien som idag är det mest demokratiska vilket har en stor del i den ekonomiska uppgång som Sydkorea har haft efter att Koreakriget tog slut. Stora kapitalinvesteringar gjordes av bland annat USA och Japan vilket gav Sydkorea en ordentlig skjuts framåt när det gäller exportindustrin och man anser att Sydkorea tillhör samma finansiella och exportstarka grupp av länder som Singapore, Hongkong och Taiwan.

Landskap, klimat och matkultur

Landskapet i Sydkorea består till 80 % av främst högland och stora bergskedjor. Landets högsta berg ligger på ön Chejudo där man finner vulkantoppen Halla som sträcker sig 1 950 meter över havet. De bördiga och odlingsbara markerna finner man på flodslätterna där man odlar ris på närmare två tredjedelar av den odlingsbara marken. Nere vid kusterna har kustremsan delats upp med massor av halvöar, öar och vikar som innebär att landskapet blivit något sönderhackat. I Sydkorea finns även stora skogspartier där det bland annat växer lind, lönn, björkar och ekar.

Sydkorea har ett inlandsklimat vilket innebär att sommaren är het och fuktig med en genomsnittstemperatur på cirka 25 grader och vintern lång och kall med temperaturer som stiger under 0 grader och ibland med snöfall. Landet utsätt för monsunregn mellan juni till september och under sommaren drabbas ofta landet av tyfoner.

Djurlivet på Sydkorea är fortfarande stort, även om vissa djurarter har fått lida på grund av att civilisationen breder ut sig. Man kan finna djur som hjort, björn, lodjur, vildsvin, tigrar och leoparder, även om de sistnämnda är mer sällsynta och det finns endast ett fåtal kvar i de mer avlägsna bergen.

Bästa tiden att resa till Sydkorea är från september till november och från april till maj. Då är det behagligt varmt och regnfritt. Man kan förstås resa till Sydkorea året om men övriga månader har Sydkorea antingen kallt eller monsunregn.
I Sydkorea finner man en hel del exotiska maträtter. Några av de vanligaste är stek eller grytor, ofta marinerat i sesamolja och kryddat med chili och vitlök. Sydkorea har en bred matkultur med många influenser från andra länder, framför allt från kinesiska köket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?