Reseportalen.nu

Indien

Indien brukar kallas för världens största demokrati och landet förutspås en ljus framtid som ledande kraft inom världsekonomin. Detta kan vara lite svårt att sätta samman med den fattigdom som vi traditionellt kopplar ihop med Indien. Trots att det i Indien finns stora problem med fattigdom och analfabetism så kan man ändå se att landet är en av världens snabbast växande ekonomier.

Indien har ett imponerande natur och djurliv med Himalayas berg i norr och vackra sandstränder runt kusterna mot Indiska Oceanen och Arabiska Havet. Sommarens monsunvindar ger kraftiga regnfall mellan juni och oktober, men under resten av året så är det mycket populärt att besöka Indien som turist.

Indien – historia och kultur

indien2Historiskt sätt så har Indien varit ett viktigt land vad gäller handelsverksamhet. Olika folkgrupper bosatte sig omkring Ganges och under tidigare tidsperioder så blomstrade konst och kultur av olika slag vilket vi än idag ser spår av i de konstverk och föremål som bevarats. Under 1500-talet så koloniserades landet av flera europeiska länder. Handelsstationer upprättades och på mitten av 1800-talet så var det brittiska Ostindiska Kompaniet som hade störst inflytande över Indien.

Landet kom att bli en del av England och styrdes direkt av det brittiska kungahuset. Uppror mot detta misslyckades, men då Mahatma Gandhi under början av 1900-talet anordnade fredliga demonstrationer så kunde man se början av en ny tid för Indien. Indien blev officiellt en sekulär republik år 1950 då man antog en grundlag. Sedan dess har våldsamma motsättningar mellan olika folkgrupper fortsatt att leda till inhemska problem och terrorism.

Indien kan på många sätt ses som en kulturens vagga eftersom mycket som vi tar för givet som egna traditioner faktiskt härstammar från detta land. Det har traditionellt sett funnits många olika kulturer i Indien där man har talat olika språk och har haft olika religiös tro. Idag har många av dessa kulturer blandats ihop och i norra Indien är man mycket påverkade av muslimsk kultur.

Kända litterära verk från Indien inkluderar: Vedaskrifterna, Mahabharatha och Ramayana. De 2 mest kända indiska musikformerna kallas för Karnataka och Hindustani, och dessutom finns det flera olika dansformer som har indiskt ursprung som till exempel Odissi och Khatak.

Det visste du inte om Indien…

indienDen indisk-engelska dialekten används ofta för att skapa humoristiska underhållande inslag, och man kan lätt få intrycket av att indier är aningen obildade och kanske till och med lite dumma. Detta är dock långt från sanningen och det många inte vet är att en stor del av de som leder utvecklingen i världen inom forskning och vetenskap faktiskt är indier. I Amerika är 38% av alla läkare och 12% av alla forskare indier. NASA, IBM och Intel har ett genomsnitt på 30% indier anställda och de pysslar inte med sömnadsarbeten!

Sanskrit är det språk som alla europeiska språk anses härstamma från. Detta betyder alltså att även svenskan har sitt ursprung i Indien. 1987 så rapporterade Forbes Magazine att sanskrit är det språk som lämpar sig bäst för mjukvara för datorer vilket kanske kan förklara den stora andelen indier som är anställda hos IBM och Intel.

Schack uppfanns i Indien och Pytagoras sats upptäcktes även den och förklarades av Buhayana långt före europeiska matematiker hade en susning om detta koncept. Faktum är att det nummersystem vi använder oss av idag kommer från Indien.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?