Reseportalen.nu

Spanien

spanienSpanien är fortfarande det land som lockar flest turister i Europa vilket har en stor del i den varma atmosfär och det trygga resmålen som sedan decennier är väl beprövade. Redan på 1950 talet började svenska charterturister besöka landet och Spanien har därefter behållit sin plats bland de populäraste länderna hos de svenska resenärerna.

Spanien har drygt 47 miljoner invånare och är ett historiskt mycket rikt land med ett sprudlande kulturliv som lämnar få oberörda. Spanien är också ett av de länder som ligger i topp när man ser vart de svenska utvandrarna har bosatt sig, mycket på grund av Spaniens behagliga klimat och den för svenskarna välkända kulturen. Spanien har gräns mot Portugal, i väster och mot Frankrike i nordöst. Nere i söder har Spanien gräns mot Marocko, vilket avskiljs genom Gibraltarsund.

Spaniens huvudstad Madrid är en av Europas yngsta huvudstäder med cirka 6 miljoner invånare, om man räknar med förorterna. Madrid är en modern stad som erbjuder massor av kultur, historia och fotboll i världsklass.

Spaniens fastland har flera kända och populära turistorter längs havskusten som bland annat Malaga, Almeria och Cadiz. De mest besökta städerna är Barcelona, Sevilla, Valencia och förstås Madrid, som ligger precis mitt i landet. Ute i medelhavet finner man flera semesteröar där den mest kända och välbesökta är Mallorca och i Atlanten, längs med Afrikas kust ligger de spanska Kanarieöarna där de mest kända är Las palmas, Teneriffa och Lanzarote.

Vill man inte bo på hotell så finns det tusentals hus och lägenheter att välja bland runt om i hela Spanien och många gånger är det faktiskt ett billigare alternativ än att bo på hotell, som dessutom ger en mer frihet och plats. Att Hyra hus i Spanien är enkelt och rekommenderas.

Landskap, klimat och matkultur

spanien2Spaniens landskap är stort och varierande, uppe i norr finner man de massiva och kända bergskedjorna Pyrenéerna och Sierra Nevada. I bergen och på högländerna kan den friluftsintresserade ge sig ut på spännande äventyr. Under vintertid finns flera populära skidorter i bergen. Vid östkusten ligger medelhavet och här finner man en mängd populära städer längs med kusten som erbjuder både sol, bad och ett hektiskt nöjesliv. Inåt landet består Spanien av mycket slättmarker och flera floder, som många börjar uppe i bergen i norr. Nere i söder ligger kusten mot Atlanten.

Klimatet i Spanien är mycket beroende på var man befinner sig, Spanien har i norra delarna varma somrar och kyliga vintrar med snöfall. I inlandet är det kyligt under vintern och varmt och torrt under sommaren. Nere vid östkusten är somrarna varma och vintrarna milda. Ut mot Atlanten är det ett behagligt klimat året runt. Somrarna är inte allt för varma och vintertid har man en medeltemperatur på över 20 grader på de spanska öarna i Atlanten.

Man kan resa till Spanien året om, sommartid är det främst städerna kring medelhavskusten och öarna i medelhavet som lockar turister. Under vintern är det främst på Kanarieöarna där turismen är mest hektisk. Städerna vid havskusten har även behagliga klimat vintertid.

Det spanska köket är ett av Europas mest populäraste. Här finner man rätter som bland annat paella och tapas. Spanien erbjuder ofta grillade kötträtter och en mängd maträtter baserade på fisk och skaldjur. Spanien är också en stor producent av viner och kombinationen av spansk husmanskost med en ett spanskt vin är oftast oslagbar, framförallt om den intas på en uteservering med en utsikt över solnedgången över medelhavet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?