Reseportalen.nu

Bulgarien

bulgarienBulgarien är en republik i sydöstra Europa med en yta på 110 910 kvadratkilometer och har cirka 7.6 miljoner invånare. I landet talas det bulgariska och den största staden är Sofia, som även är landets huvudstad och har ungefär 1,2 miljoner invånare. Bulgarien överlappar idag dom antika romerska provinserna Trakien, Makedonien och Moesia.

Bulgarien har i sina norra och nordvästra delar ett inlandsklimat. Klimatet i sydöst är av medelhavstyp. Medeltemperaturen är på cirka + 21 °C på sommaren, och på vintern är det cirka -1 °C. Bulgarien består av 1/3 del skog, en tredje del av skogen är nyplanterad skog, mycket av de äldre träden och växterna har blivit ödelagda. Väldigt stora områden som en gång var täckt av skog är nu täckt av buskmark. Däggdjuren som bor i dessa skogar består bland annat av vildsvin, rådjur, vildkatter, brunbjörn och vargar.

84,8 procent av det bulgariska folket pratar bulgariska, resten pratar antingen makedonska eller turkiska, de antal procent som talar turkiska har en stor dialekt skillnad jämnfört med den turkiska som talas i Turkiet.

I Bulgarien är 82,6% trogna till den ortodoxa kristendomen medan resten av befolkningen är antingen troende muslimer, katoliker eller protestanter.

Det förhållandevis lilla landet har existerat i mer än tretton århundraden och till stor del bibehållit samma språk, alfabet och traditioner som det första bulgariska riket 681-1018 e.Kr. Århundraden senare med fallet av det andra bulgariska riket (1186–1322 e.Kr.), kom landet under det ottomanska rikets styre under 500 år. Under andra häften av 1800-talet skedde en självständighetskamp i vilka ryssarna bistod bulgarerna. Så småningom, 1879, hölls således det första allmänna valen till parlamentet, vilket dock ledde till nyval då furst Alexander hade svårt att samarbeta med nybildningen. Landet styrdes efter detta av ett regentskapsråd. I samband med att man sökte efter en ny regent försämrades relationen med Ryssland och revolter skedde vid flera miltärregementen. 1887 valdes dock prins Ferdinand av Sachsen-Coburg-Gotha till ny regent. De omkringliggande territorierna har varit orsak till flera dispyter mellan Bulgarien och de intilliggande grannländerna. I början på 1900-talet ledde pakter och delningar till att det första balkankriget inleddes i vilket Bulgarien erhöll kust vid Joniska havet och Adrianopel, men tvingades avsäga sig rätten till stora delar av områdena under det andra balkankriget.

Under första världskriget förklarade kungen till en början, trots påtryckningar från alliansen och centralmakterna, att landet var neutralt. I oktober 1915 gick dock landet med i kriget på centralmakternas sida och deltog som segrande i fälttåget mot Serbien. Kriget tog dock hårt på landet och när Frankrike och Storbritannien i september 1918 anföll hade de bulgariska trupperna ingen större chans och därför tecknade man i oktober ett avtal om eldupphör.
Mellankrigstiden präglades av flera försök till politiska reformer. Socialisterna inledde en kamp och man genomförde bl.a en jordreform. Destovärre genomfördes en statskupp och agrarer och kommunister blev förföljda. 1935 förbjöds de politiska partierna av kung Boris.
Andra världskriget inleddes till en början på samma sätt som det förra kriget, men i mars 1941 tecknades ett avtal vilket innebar att tyska trupper kunde transporteras genom Bulgarien på väg till ett anfall mot Grekland. I augusti 1944 förklarade sig dock Bulgarien återigen neutralt och krävde att alla tyska trupper skulle lämna landet. Vid denna tidpunkt fanns även Röda armén i Bulgarien och hävdade att man inte skulle ta någon hänsyn till neutralitetsförklaringen och i september förklarade Sovjetunionen krig mot Bulgarien. Tre dagar senare, när alla tyska trupper lämnat landet, förklarade Bulgarien krig mot Tyskland.

Kommunismen har haft ett starkt fäste från de att de grep makten i Bulgarien 1946. Under 1980-talet började dock den politiska strukturen förändras och 1990 valdes den förste ickekommunistiske presidenten. 1991 införde man även en demokratisk grundlag i landet. Bulgarien blev medlem i Nato 2004 och i Europeiska unionen 2007.

Bulgarien är ett spännande mål under din bilsemester i Europa. Det ligger aningen avsides, men är ett perfekt delmål för t.ex. dig som ska bila till Grekland. Sedan kommunismens fall har landet gjort mycket för att modernisera sitt vägnät. Bl.a. har ett 50-tal mil motorväg färdigställts för att förbinda huvudstaden Sofia med Istanbul i Turkiet.

Sunny Beach

Sunny beach är ett av dom mest populära resmålen i Bulgarien, främst är det ungdomar som åker dit för barerna och diskoteken kombinerat med bra väder och låga priser. Det är även många familjer som åker på semester till Bulgarien.

Golden Sands

Golden sands i Bulgarien är en stor badort längs norra Bulgariska Svarta Havskusten, angränsande till en nationalpark med samma namn i kommunen Varna.





Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?