Reseportalen.nu

Kenya

kenya2Det vackra landet Kenya ligger utmed Afrikas östkust. Landet har ett klimat som är tropiskt, speciellt ute vid kusten där det är varmt och fuktigt. Innåt landet är det ännu varmare, men också torrare, speciellt i landets norra och nordöstra del. Här skiner solen de flesta utav årets dagar och du som besöker landet bör bära svala kläder oavsett årstid. Men det är här om nätter och mornar, när solen gått ner alternativt inte hunnit upp, svalare, vilket är bra att komma ihåg. Landet har två regnperioder per år, en längre period som håller i sig mellan april och juni och en kortare mellan oktober och december. Det regnas oftast tyngst under eftermiddagen och kvällen. Årstiderna är här omvända motför i Sverige, då man har den varma sommaren mellan februari och mars och den svalare vintern mellan juli och augusti.

Landet har en vacker och omväxlande natur med häftiga landskap. Här finns så väl savanner och tropisk regnskog som stränder och den som besöker landet kan växla mellan att ta det lugnt på en strand och åka på safari och upptäcka häftiga exotiska djur. Eftersom Kenya är ett relativt stort land finns det här flera olika typer av natur och därmed också olika typer av djurliv. I Kenya kan man upptäcka exotiska djur som giraffer och krokodiler, elefanter och lejon, noshörningar och flodhästar, alla de ’stora fem’ eller The Big Five, som de kallas. En stor del av den ekonomiska verksamheten i landet utgörs av te- och kaffeodlingar, men man har också andra verksamheter i landet.

Kenyas folkmängd uppgår i nästan 40 miljoner människor, varav de flesta talar engelska eller swahili, alternativt båda språken. Men det finns uppemot 60 stycken olika modersmåls språk i landet totalt. Att man talar en del engelska i landet beror på att Kenya ända fram till 1963 var en koloni till Storbritannien. Även om man nu är självständig har landets historia självklart spelat stor roll för hur landet är idag. Spåren går inte bara att se i det engelska språket. De många språken vittnar om ett folk som är uppdelat i olika stammar, landet har idag ungefär 42 stycken stammar, så en del stammar har till och med flera egna språk än ett. De många olika stammarna gör att Kenya har ett väldigt rikt kulturliv som är häftigt att upptäcka. Varje stam har sin alldeles egna kultur med egna seder.

kenya Huvudstaden i Kenya heter Nairobi och ligger en bit in i landet, medan den största kuststaden är Mombasa i södra Kenya. Landet är en av de största ekonomierna på Afrikas östkust, dock hämnas den ekonomiska utvecklingen av korruption. Kenya är en republik med representativ demokrati. Många väljer att resa till Kenya för att uppleva den vackra naturen och det rika djurlivet, men också för att komma närmare och se olika stammars kultur. Idag har landet dessutom kommit att klassas som ett semesterparadis av många, vilket gör att en del kommer hit enbart för att slappa.

Det är då främst kanske Zanzibar som lockar, men även Mombasas stränder är populära. Att kunna kombinera upplevelser med avkoppling är för många en välvärd lyx och det gör Kenya till ett bra land att resa till.

På senare år har det blivit allt populärare med backpacking i Kenya. Många backpackers har tröttnat på det exploaterade sydostasien och söker sig därför till den mindre utvecklade afrikanska landsbygden i bl.a. Kenya och Tanzania.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?