Reseportalen.nu

Skottland

sprakkuser-skottland-2Skottland är en del av Storbritannien och ligger på den norra delen av huvudön och är nästan helt omgivet av vatten med exempelvis Atlanten längs norra delen av landet. Det finns även många öar, hela 790 stycken, som hör till Skottland, bl.a Hebriderna. Landet är uppdelat i Högländerna och som namnet kanske avslöjar består det av många berg, men även sjöar, vidsträckta hedar och fält. Här finns också Skottlands högsta punkt, Ben Nevis som mäter 1344 meter över havet. Det plattare Låglandet ligger i södra delen av landet och den största delen av befolkningen bor här.

Det vanligaste språket i Skottland är engelska. Gaeliska, som också är ett av de officiella språken, talas av en liten del av befolkningen men anses ändå som en viktig del i skotska kulturen och invånarna gör mycket för att bevara språket.

Klimatet i Skottland är varierande och kan skifta mycket beroende på var i landet du befinner dig. Västra delen har i allmänhet en svalare, blåsigare och regnigare sommar än den östra delen. Gemensamt för hela ön är dock att vädret är milt och temperaturen sällan går under noll grader och sommartid brukar den som högst gå upp till tjugo grader. Många anser att den bästa tiden att besöka Skottland är under försommaren/sommaren.

Valutan är brittiskt pund (GBP) och är värt cirka 10.20 kronor. Man trycker egna sedlar i landet men kursen är densamma som i resten av Storbritannien. Tänk på att det kan vara ganska dyrt växla på plats och att det därför är bäst att växla till kontanter och eventuella resecheckar innan avresan. Om man ska besöka andra delar av Storbritannien bör man byta till engelska sedlar innan man reser vidare. Det går även bra att betala med kort. Det är viktigt att komma ihåg sin pinkod till kortet, då man i Skottland verkligen måste ha den för att kunna handla med kortet.

Historia

skottlandSkottland befolkades redan för 10 000 år sedan och man än idag kan se många fornlämningar över hela landet. När Romarna invaderade England och Wales, det som då blev att kallas ”Britannia”, förblev den norra delen av ön till stor del oockuperat.

Denna del kallades ”Caledonia” och befolkades istället av pikter och britoner, som faktiskt var de två keltiska folkslag som gav upphov till många av de keltiska legender och myter som än idag spelar en viktig roll i landets kultur och tradition. Man kan säga att Skottlands skrivna historia egentligen började med att romarna anlände till den övriga delen av Storbritannien. Innan dess använde man sig mestadels av muntlig tradition, dvs att kunskap fördes vidare genom att man berättade och sjöng för varandra. I samband med den romerska invasionen, hungersnöd och kristna missionärer som hävdade att den gamla religionen var olaglig, försvann även de flesta druiderna, som var de som i huvudsak förde vidare mycket av kunskap och historia.

Ju mer civilisationen bredde ut sig och handeln till sjöss utökades, desto viktigare blev sjövägarna även för Skottland. Landet har haft starka förbindelser med många europeiska länder och stod efter bl.a act of union, upplysningen och den industriella revolutionen, högt inom handel och utbildning. Skottland har onekligen haft en väldigt spännande historia och mycket av den präglas också av landets kamper mot England. Landet var ett självständigt rike fram till 1700-talet då den dåvarande kungaätten Stuart efter en långdragen konflikt förlorade sin makt de tre dåtida parlamenten- Skottland, England och Irland, det som sedermera blev största delen av Storbritannien. Det kan dock vara värt att nämna att landet i samband med en folkomröstning 1997 återupprättade det Skotska parlamentet 1999, och inte längre lyder direkt under det brittiska regeringen i London.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?