Reseportalen.nu

Island

islandIsland är väldigt känt världen över för sin otroligt vackra och orörda natur som känns dramatisk och omväxlande. Landet kallas ibland för kontrasternas land, vilket är ett namn som naturen verkligen lever upp till. Här kan du se allt från glaciärer till varma källor, men också grönområden och vattenfall. Landet är dessutom känt för en ordinär flora och fauna. Ut med landets kuster kan du se allt från lekande fåglar till valar. Det gör att den som reser hit ofta skapar minnen och upplevelser för livet. Den vackra naturen inbjuder dessutom till upplevelseturism vilket är mycket populärt bland de som turistar på Island och en av de främsta inkomstkällorna när det gäller turism, även om Reykjavik givetvis också lockar en del. Till Island är det dock vanligast att turister reser för att bada i de varma källorna, rida islandshäst och uppleva naturen från hästens rygg, eller upptäcka på egen hand med hjälp av bil då det är en fördel att kunna ta sig runt eftersom landskapet är vidsträckt.

island2Men på Island är det inte bara naturen som är härlig och fylld av upplevelse. Landets huvudstad Reykjavik är också den välkänd för att vara en trevlig stad att vistas i. Här finns allt från bra och lyxiga restauranger till ett pulserande uteliv som är omtalat, då natten här ibland inte tycks ha något slut. Men du hittar självklart också bra shopping och kultur. På Island är det allra främst litteratur och konst som frodas, vilket har lett till att du i Reykjavik kan hitta mycket bra museer, men även på andra platser finns museum att besöka. I landet finns också många gallerier och forum för modern konst. Island har i övrigt också ett bra utbud av kultur med teater, musik och operor. I och med att nöjeslivet är utbrett finns det oftast något för alla att uppleva.

Island är utöver sin natur också väldigt kända för sitt språk som många tycker är märkligt. Språket härstammar från de norska vikingarna som koloniserade landet år 874. I och med att Islands geografiska läge är så isolerat har språket sedan levt kvar och inte utvecklats speciellt mycket. Man är inom landet också väldigt noga med att inte ta in låneord i språket och kommer därför på egna ord för nya uppfinningar, istället för att kopiera engelskans namn vilket vi i Sverige till exempel ofta gör. En annan sak som Island är känt för är en tradition om namn som man har, där barn som föds inte tar ett efternamn, utan får sin faders namn istället. Faderns namn följ sedan med –son eller –dottir, beroende på om det är en flicka eller en pojke. Olika familjemedlemmar kan därför ha olika efternamn.

På Island brukar man säga att inflytande från både Amerika och Europa möts. Landet har under de senaste 50 åren haft en mycket växande ekonomi och ett folk som levt med bland den bästa standarden i världen. Dock påverkades landet av den stora ekonomiska krisen kring 2010. Att ekonomin ändå gått bra beror troligen på att man har varit duktiga på att ta vara på de naturkrafter och resurser som man har inom landet. Man använder jordvärmen för att värma upp i växthus och hem, elkraft till industrier och leverne får man från vattenkraft samt att man tar vara på fisk som är en god exportvara för landet. Turismen till Reykjavik och landets härliga natur är också en viktig del i landets ekonomi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?