Reseportalen.nu

Afrika

Afrika
Afrika
är en enorm kontinent som upptar mer än 20% av jordens totala landyta! Den här kontinenten sträcker sig över ekvatorn och innefattar olika slags klimat och habitat. Det är allmänt accepterat att Afrika är människans vagga eftersom man här har funnit de spår som anses vara de allra äldsta lämningarna av människor. Innan Afrika koloniserades så fanns det här tusentals olika folkgrupper som levde enligt unika strukturer i vad som kan kallas för klaner.

Eftersom Afrika består av så många olika länder med folkgrupper som talar olika språk och har olika traditioner så är kontinentens historia mycket rik och färgstark. Det man kan se som gemensamt för länderna i Afrika är den tragedi med slavhandel som länge pågick, men som till slut kom till ett slut tack vare reformer och lagstiftning.

Geografi och klimat

Afrika innefattar olika klimatzoner och många kommer kanske att tänka på den gigantiska Saharaöknen då de hör ordet Afrika. Sahara är världens största sandöken och den är mycket svår att ta sig igenom vilket bildar en geografisk spärr mellan människor och samhällen. Saharaöknen sprider sig till närliggande områden vilket får en effekt på människor och djur på många sätt. Här är det heta och torra klimatet extremt med sandstormar som ingen människa kan överleva.

Högsta punkten i Afrika är Mount Kilimanjaro. Det här är ett otroligt vackert berg som med sin snötäckta topp har ett närmast magiskt utseende. Man kan bege sig på expeditioner till Mount Kilimanjaro och bestiga berget med hjälp av guider och bärare. Det här är inte en enkel utflykt, men de som har gjort det beskriver bestigningen av Kilimanjaro som en närmast religiös upplevelse där man startar i regnskogsklimat för att sedan vandra upp bland molnen.

Historia och kultur

Det är svårt att prata om Afrika utan att nämna slavhandeln som förflyttade miljontals människor till jordens alla hörn. Afrikanska ledare sålde människor till de som ville köpa och det var under mycket svåra förhållanden som dessa förslavade individer skickades iväg i båtar. Somliga överlevde inte ens resan och de allra flesta skulle aldrig se sitt hemland eller sin familj igen. Trots att det nu gått mer än 100 år sedan slavhandeln i Afrika officiellt fick ett slut så är detta ett sår som flera generationer senare ännu inte har läkt.

Under början av 1900-talet så fanns det européer i nästan varje afrikanskt land, men efter det att man satte igång med avkoloniseringen under 1960 och 1970-talet så har många av deras ättlingar lämnat kontinenten. I Nordafrika är islam och den arabiska kulturen ett stort inslag medan man längre söderut finner andra afrikanska traditioner och riter. I Sydafrika bor det fortfarande många med europeiskt ursprung och här talar man en engelska som har inslag av de lokala afrikanska dialekterna man säger tillexempel “ya” hellre än “yeah” som en slags slang för “yes.”

Resa till Afrika

Till Afrika kan man bege sig då man vill uppleva många av de djur som man annars bara får se i bur hemma i djurparken. Om man åker på safari i Afrika så kan man få se så unika djur som lejon, giraffer och zebror på riktigt vilket varje år lockar en massa nyfikna turister. Afrika är ett spännande land att besöka, men man måste vara mycket försiktig och se till att vaccinera sig innan avresa eftersom det här finns många dödliga sjukdomar som det ännu inte finns något egentligt botemedel för.

På senare år har det blivit allt populärare med backpacking i Afrika. Då många backpackers har tröttnat på det exploaterade sydostasien söker de sig istället till den mindre utvecklade afrikanska landsbygden i bl.a. Kenya och Tanzania och Malawi, men även Sydafrika. Backpacking i Afrika erbjuder garanterat något utöver det vanliga.

Precis som Afrikas alla länder bjuder på en enorm rikedom av kulturell mångfald finns där också en närmast oändlig mängd resmål. Afrikas storslagna och variationsrika naturliv och miljöer är på många platser opåverkad av den moderna världen. Det uråldriga och orörda Afrika bildar tillsammans med kontinentens moderna storstäder det nya Afrika. Dessa vackra kontraster ger varje turist sin egen och unika upplevelse av Afrika.

Som turist i norra Afrika kan man ta del av nöjen och utflykter som är starkt förknippade med antik kultur och vattensport. Oavsett om man åker på en exklusiv semester eller är på backpacker-resa rymmer de flesta resmålen nöjen för alla turister. I Egypten kan man åka på romantisk båtfärd med egen hytt längs Nilen. I Kairo kan man välja att besöka marknader eller gå på guidade turer vid pyramiderna, där man även kan spela golf. Eller varför inte dyka ner under vattnet i Hurghada och Sharm el Sheikh. Sol och bad finns det gott om längs hela Afrikas medelhavskust. I Marocko finns surfing i världsklass för äventyrslystna turister, medan de som vill ha kultur kan ta sig till Marrakech och Casablanca. Hotell går att hitta i alla prisklasser.

Längre söderut finns semestermål i mer orörd natur. Tanzania är ett mycket populärt resmål tack vara sina många nationalparker. Beslutar man sig för en safari-semester är Serengeti en av Afrikas pärlor. Man kan även få en naturnära semester i Kenyas många reservat. Lejon och elefanter bjuder på lika mycket show som den storslagna naturen. I Ugandas djungler kan man vandra och bo i den artrika regnskogen. Vanligt för resor till den här delen av Afrika är att man bokar hela paket, där det mesta ingår. Även här kan man välja att resa billigare med exempelvis bussar eller bo på lyxhotel vid Viktoriafallen.

I Sydafrika kan man uppleva Afrikas olika sidor i ett och samma land. Här finns det nya och moderna alldeles invid det gamla. Man kan se naturen inåt landet i nationalparkerna nära gränsen till Botswana. Reser man söderut till kusten och Kapstaden kan man åka på valsafari och dyka med hajar. Inne i staden återfinns mat, kultur och nöjen för både turister och sydafrikaner. Afrikas många möjligheter gör det till en kontinent där semesterdrömmar kan förverkligas.

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?