Reseportalen.nu

Asien

asienAsien är den största kontinenten som även har den största befolkningen. Den här kontinenten täcker 8.6% av jordens totala yta. Asiens population utgör omkring 60% av jordens totala befolkningsmängd. Här kan vi verkligen tala om extremer både vad gäller naturen och befolkning. I bergskedjan Himalaya finner vi 9 av världens högsta bergstoppar, en av dessa är berömda Mount Everest. Från de höga topparna kan man ta sig ner under havets yta till spektakulära Döda Havet där det är så salt att man flyter som en kork i vattnet.

Geografi och klimat

Asien slår så många rekord vad gäller geografi och klimat. Här finns de högsta bergstopparna och så Döda Havet som är beläget under havsnivå. Kaspiska Havet är den största vattensamling på land som finns på jorden. Många av Asiens mest spektakulära platser är omöjliga att nå med vanlig transport och man kan enbart flyga över bergskedjor och platser som är omöjliga att bo på.

Asien är också ett område med stor seismologisk aktivitet och de öar som ligger i Stilla Havet har i stort sett formats av vulkanutbrott. Under senare år har uttrycket Tsunami sammanlänkats med Asien som drabbats hårt av flodvågor som uppstått till följd av kraftig seismologisk aktivitet i området. Även om Europa och Asien delar landmassa så anses de vara olika kontinenter. I södra Asien är klimatet subtropiskt till tropiskt och norrut så finner vi arktisk kyla och öknar.

Kultur och tradition

Asien är fullt av kultur och tradition från olika civilisationer som levt och fortfarande frodas på denna kontinent. Många av de civilisationer som nämns i bibeln finns fortfarande i viss utsträckning kvar i Asien. Kina är det land som tycks ha existerat längst i samma format och med samma språk, men det finns olika nomadgrupper som även de lever idag som de gjort under tusentals år.

I Asien är man mycket beroende av jordbruk. Stora delar av Asien lämpar sig väl för olika slags skördar, men stora landmassor är även fullkomligt omöjliga att bebo på grund av kyla och torka. Under senare år har västvärlden börjat ta tillvara på den rika tradition och kunskap som finns i Asien. Behandlingsmetoder som akupunktur, shiatsu och örter som läkemedel är numera rumsrena begrepp i de flesta länder i Väst.

Turism till Asien

Asien lockar alla möjliga former av turism och Himalaya med sina bergstoppar drar varje år en massa klättrare. Mount Everest kan bestigas professionellt, men också av amatörer som tränar upp sig tillräckligt för att få klättra på berget och vara med om något alldeles unikt. Många svenskar väljer även att bege sig på spännande solsemestrar till olika länder i Asien. Även om tsunamivågor har skapat kaos i länder som Japan, Thailand och Indonesien så blomstrar turismen till dessa platser för deras unika natur och kulturliv.

Den som gillar dykning och klättring kan med tacksamhet se närmre på olika resmål i Asien där man kan upptäcka mer om sin egen inre värld samtidigt som man häpnas över allt det magiska och unika som finns på vår planet.

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?