Reseportalen.nu

Europa

europaEuropa är den näst minsta kontinenten. Den enda kontinent som är mindre än Europa är Australien. Europa och Asien ligger ju rent praktiskt på samma landmassa, men man brukar dra gränsen i området omkring Uralbergen. Den exakta gränsen mellan Asien och Europa kan skifta lite beroende på vem som drar den. Många gånger anpassar man detta efter politik i de regioner där gränsen traditionellt anses löpa. Ryssland som är världens största land ligger på båda kontinenterna.

För många så är Europa först och främst de länder som ligger mot väst och även svenskar kan känna sig en aning avskärmade från begreppet Europa. Det här har kommit att förändras sedan den Europeiska Unionen inkluderade medlemmar från Östeuropa såväl som Västeuropa.

Geografi och klimat

Europa omges av haven: Norra Ishavet, Atlanten, Medelhavet, Svarta Havet och Kaspiska Sjön. Det här är områden som har olika klimat och geografi. Europa innefattar ju även öarna Island och Storbritannien. Anledningen till att folk så länge bebott Europas olika delar beror på att den här världsdelen har en fördelaktig geografi. Omkring en tredjedel av kontinentens yta lämpar sig väl för jordbruk av olika slag. I de norra delarna så finns det gott om skog vilket även det ger fina naturliga resurser.

Tack vare golfströmmen så är klimatet i Europa för det mesta milt, även så långt norrut som i Sverige. Tack vare de stora floderna som flyter igenom centrala Europa så har man även kunnat föra handel på långa avstånd. Dessa floder inkluderar Donau som flyter genom centrala Europa och den längsta floden Volga i Öst.

Kultur och tradition

Trots att Europa är en av de minsta världsdelarna så är det mycket tätbefolkat. Det är bara Asien som har en tätare befolkning än Europa. I de flesta länder i Europa så är urbaniseringen långt framskriden, men samtidigt har man lyckats behålla viktiga landmärken för att symbolisera historiska händelser. Det finns få städer i världen som är så populära som Paris där man finner modern kultur och historia i en salig blandning. En stad som Rom har påverkat hela världen genom kristendom och andra traditioner som följt med denna religion.

Turism i Europa

I Europa kan man med glädje resa och se fantastiska landskap och samtidigt ha väldigt roligt. Bergskedjor som Alperna och även Sveriges fjäll erbjuder skidåkning. Medelhavets kuster är välbesökta för sol och bad. Eftersom så många europeiska städer har bevarats så är det även vanligt med kulturturism till Europas alla hörn. Idag är det många som finner det intressant att resa öst för att se de länder som en gång var en del av Sovjetunionen. Då gränser öppnats tack vare EU så kan man plötsligt uppleva platser och traditioner som aldrig förr.

Europa kan bjuda på vackra naturliga platser och städer som ger en upplevelse av hur livet såg ut för flera hundra år sedan. Det är inte så konstigt att så många valt att bo just i Europa och att så många gärna kommer på besök!

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?