Reseportalen.nu

Sydamerika

sydamerikaSydamerika är en världsdel som upptar 3,5% av jordens totala yta. Den ligger under Nordamerika och innefattar stor variation vad gäller klimat, fauna, kultur och språk. Man kan lätt blanda ihop begreppen Sydamerika och Latinamerika. Då man talar om Sydamerika som en världsdel så går gränsen vid Panamakanalen, men rent kulturellt och språkligt så kan man se en annan gräns längre upp mellan Mexiko och USA. Då man refererar till denna gräns så talar man om Latinamerika som en kulturell världsdel.

Geografi och klimat

Sydamerika har ett spännande klimat och en geografi som innefattar stora skillnader i terrängen. Bergskedjan Anderna löper längs västra Sydamerika och det här är ett oroligt område seismologiskt sett. Denna bergskedja är omkring 7500 km lång vilket gör den till världens längsta bergskedja ovan havet. Stora delar av Anderna har aldrig beträtts av människor, men genom flygningar kan man se platser som kan få vem som helst att tappa andan av häpnad.

Amazonas är ett annat område av Sydamerika som är världsberömt. Amazonas är världens största regnskog och här finns även världens största variation av växt och djurarter. Amazonas är så gigantiskt att man fortfarande upptäcker nya arter som aldrig tidigare skådats! I Sydamerika finns det även ökenklimat och kända öknar som Patagonien och Atacamaöknen.

Historia och kultur

Man tror att Sydamerikas urbefolkning har ett gemensamt ursprung med Aboriginerna i Australien. Man har kunnat spåra genetiskt släktskap mellan sydamerikanska indianer och Australiens aboriginer så någonstans måste dessa folk ha varit förenade. Under 1500-talet så kom kolonisatörer från Portugal och Spanien till Sydamerika vilket ledde till stora förändringar av befolkning och även stor tragik för ursprungsbefolkningen.

Idag är de som bor i Sydamerikas olika länder en blandning av indianer, européer och slavar som togs till Sydamerika från Afrika. Det här märks då man ser på kultur och tradition i olika sydamerikanska länder. Brasilien är det största landet i Sydamerika och här talar man brasilianska vilket är en dialekt av portugisiskan. Eftersom klimatet kan skilja sig så stort inom ett och samma land så påverkar det förstås hur människor lever. I Chile finns det områden med öknar och temperaturer som varierar skarpt. Det finns även jordbruksområden som har ett klimat som liknar det sydeuropeiska.

Ekonomi och turism

Man kan säga generellt om Sydamerika att klyftorna mellan rika och fattiga är mycket stora. De rika är väldigt rika och de som är fattiga lever i svält och nöd. Samtidigt finns det länder i Sydamerika där man är på väg att åstadkomma en social förändring vilket har inneburit en jämnare fördelning av resurserna. Det är förstås mycket populärt med resor till olika länder i Sydamerika. Den här världsdelen har så mycket unikt att erbjuda den som kommer på besök.
Vill man se storslagen natur och uppleva annorlunda kulturer så kan man välja att åka till ett land i Sydamerika. Länder som Mexiko och Brasilien är populära destinationer för svenskar, men det finns förstås fler områden som kan erbjuda solsemester eller äventyrsresor.

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?