Reseportalen.nu

Nordamerika

nordamerikaNordamerika är för många samma sak som USA och Kanada, och det här är onekligen den kulturella definitionen av denna världsdel. Det ska dock nämnas att Mexiko och Centralamerika även tillhör Nordamerika även om dessa länder kulturellt sett brukar benämnas som en del av Latinamerika eftersom de inte är engelsktalande liksom USA och Kanada. Området norra Amerika inkluderar även Bermuda och Grönland, men dessa länder är heller inte en del av det kulturella engelskspråkiga Nordamerika.

Om man ser till alla de länder som rent fysiskt är en del av Nordamerika så kan man verkligen tala om olika kulturer och traditioner, men USA och Kanada är ganska homogena länder vad gäller kultur och religion.

Geografi och klimat

Nordamerikas geografi inkluderar höga berg och djupa dalar och här finns det skogslandskap såväl som öken. I Nordamerika kan man på norra breddgrader uppleva arktisk kyla och söderut blir det tropiskt klimat. Det här beror förstås på att denna världsdel sträcker sig över en så stor yta som faktiskt har beräknats att uppta 4,5% av jordens totala yta. På många ställen i Nordamerika så har man ett fuktigt och kyligt klimat, men längs västkusten så kan man se mildare temperaturer året om vilket förstås även gäller för världsdelens sydligare delar.

Det är fynden av olja på olika håll i Nordamerika som har lett till att länder som USA och Canada kunnat bli så rika. Oljan har man funnit både på fastlandet och ute till havs längs Nordamerikas kuster. I regionen omkring Klippiga Bergen har man även funnit viktiga mineraler och ädelmetaller. Det finns helt enkelt så många spännande områden i Nordamerika att man knappast kan inkludera de alla i en kort artikel!

Historia och kultur

Nordamerikas historia och kultur bygger främst på ursprungsbefolkningarna, inuiterna och indianerna, och de européer som kom för att erövra detta enorma land. Då européerna anlände den nya världen så tog de med sig en massa sjukdomar som ursprungsbefolkningen i Nordamerika inte klarade av. Dessutom var det många av indianfolken som fullkomligt utplånades med nya namn och traditioner. De indianreservat som finns kvar idag är en mycket liten spillra av det som en gång var Nordamerikas ursprungliga befolkning.

I Mexiko så blev spanskan det dominanta språket medan man i USA blev engelsktalande. Canada är än idag tvåspråkigt, engelska och franska, men landet räknas ändå mest som ett engelsktalande land. Under senare årtionden så har den Amerikanska kulturen kommit att dominera hela västvärlden med mode och attityder som spritts via musik och film. Det här är en trend som fortsätter att vara stark trots att USA rent politiskt och ekonomiskt tappat en hel del av det övertag som en gång togs för givet av resten av världen.

Turism till Nordamerika

Den som vill uppleva unik natur och häftiga ställen som Grand Canyon, Klippiga Bergen eller Mexikos fantastiska stränder kan med glädje ordna en resa till Nordamerika. Nordamerika huserar även några av världens viktigaste städer vad gäller politik, ekonomi och underhållning, och idag kan man finna prisvärda semestrar där man under några få dagar upp till flera veckor besöker storstäder som New York, Chicago, Los Angeles eller Quebec.

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?