Reseportalen.nu

Tongariro national park

tongariro-national-parkTongariro national park grundades 1887 och är således den äldsta nationalparken i landet (den fjärde i världen). Idag är parken tack vare sina fantastiska naturområden och sitt kulturella värde inom maorikulturen, upptagen som natur- och kulturvärldsarv på UNESCO:s världsarvslista.

Man hittar Tongariro i mitten på den norra ön, där man enkelt kan ta riksväg 1 från Auckland till nationalparken. I mitten av parken finner man tre vulkaniska berg, Ruapehu, Ngauruhoe och Tongariro. Dessa vulkaner som fortfarande är aktiva, ligger i själva verket på den södra delen av en 2500 km lång vulkankedja, där den Indo-Australiska plattan möter Stilla havsplattan. Dessa vulkaner bildar inte bara ett häpnadsväckande bergsmassiv, utan har även en kulturell och religiös betydelse för maorierna då de symboliserar en andlig länk mellan samhället, omgivningarna och den spirituella världen. Miljön i nationalparken är väldigt dramatisk och varierande med sina många olika ekosystem. Vidöppna fält, spegelblanka sjöar, ökenlandskap och de månliknande marken runt vulkanerna gör parken till plats för förundran och upplevelser. I de norra och västra delarna av parken hittar man över 30 kvadrat kilometer regnskog som sträcker sig upp till 1000 meters höjd. Ju högre upp på sluttningarna man beger sig ändrar sig växtligheten och på över 1500 meters höjd består terrängen mestadels av grus och stenfält och ännu högre upp breder lavar ut sig över marken.

Under sommaren beger sig många till parken för att vandra och klättra. Tongariro Northern Curcuit är en av de bästa lederna i landet och tar ca 3-4 dagar att vandra. Det 50 kilometer långa spåret sträcker sig runt det tidigare nämnda vulkanberget Ngauruhoe. Vill man endast gå en del av sträckan kan man istället välja Tongariro Crossing, en led på 19,4 kilometer som vanligtvis brukar ta en dag att vandra. Vilken led man än väljer får man garanterat ta del av fantastiska scenarion och utsikter. Den bästa tiden att bege sig ut på vandringar i nationalparken är under Nya Zeelands sommarmånader, december – mars. Oavsett när man åker är det dock viktigt att undersöka det aktuella väderprognoserna innan man beger sig ut på äventyr i parken. Kraftigt regn kan till exempel bilda små floder och försvåra vanligen framkomliga passager. Dessutom blir utsikten lättare att ta del av då vädret är klart. Det finns fyra campingplatser placerade runt leden och man måste betala i förväg för slå upp sitt tält eller hyra en koja. Det är i dagsläget förbjudet att campa närmare än 500 meter från leden. Nationalparken är även populär under vinterhalvåret, den besöks då av många skid- och snowboardåkare.

Lite kuriosa som är värd att nämna är att en av de tre vulkanerna, Ngauruhoe, figurerade i filmatiseringen av Sagan om Ringen, där den skulle föreställa Mount Doom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?