Reseportalen.nu

Milford Sound

milford-soundDet finns många vackra platser och nationalparker att besök i Nya Zeeland. En av dessa är Fiordland National Park och är en av de största nationalparkerna i världen. Landskapet i detta område är helt makalöst med sina majestätiska fjordar, berg, vattenfall och lummiga regnskogar. De många fjordarna har en gång i tiden bildats genom att glaciärer smält och sedan översvämmat dalarna med vatten. Den mest berömda av fjordarna som lätt går att besöka är Milford Sound, en plats som verkligen får en att häpna. Faktum är att fjorden en gång i tiden fick Rudyard Kipling att beskriva den som världens åttonde underverk.

Milford Sound ligger på sydön, ca 12 mil från den närmaste staden Te Anau. Bilturen på ca 2, 15 timmar genom nationalparken är ett rent nöje då vägen passerar genom otroligt vackra bergområden innan den fortsätter genom den 1,2 kilometer långa Homer tunneln. Efter denna kommer man ut i regnskogsklädda fantastiska områden. Ytterligare ett sätt att ta sig till fjorden är att åka med båt. Flera arrangerade turer från Queenstown och Te Anau tar dig även till spektakulära platser längs kusten i det Tasmanska havet. Turerna passerar ofta väldiga vattenfall som forsar ner från klipporna och det är inte ovanligt att båtarna kan åka så nära att man kan hålla en mugg i luften och låta det rena vattnet som flyger från fallet samlas upp. En annan vanlig syn är sälar som ligger på klipporna, delfiner som leker i båtarnas svallvågor och t.o.m pingviner som finns i dessa trakter.

Många dykare uppskattar att undersöka det som finns under ytan i fjorden. Tack vare att De översta metrarna av vattnet i fjorden består av sötvatten, som kommer från bergen och via floderna i regnskogen och klipporna hamnat i fjorden. Under detta lager finns saltvatten. Denna unika kombination har gjort att havsväxter som vanligtvis växer långt ner under havsytan, nu istället växer närmare ytan, vilket ger dykare en sällsynt chans att se dem. Ett exempel på något som är unikt för just denna plats är den vackra svarta korallen. Vill man ta del av undervattenslivet utan att själv dyka finns det även ett undervattensobservatorium.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?