Reseportalen.nu

Eiffeltornet

Eiffeltornet byggdes 1889 som en entré till det årets världsutställning. Tornet har fått sitt namn från Gustave Eiffel som var ingenjören som designade Eiffeltornet. Idag kan man verkligen säga att Eiffeltornet är en symbol för Paris och kanske till och med för Frankrike som land. Varje år bestiger miljontals människor detta torn som även går under smeknamnet La dame de fer vilket betyder järndamen. Eiffeltornet ligger i området Champ de Mars och är Paris högsta byggnad.

Konstruktion

Man började bygga Eiffeltornet år 1887 inför världsutställningen i Paris 1889. Det var många som kritiserade bygget redan innan det påbörjats vilket ledde till att utställarna lovade att tornet skulle rivas efter 20 år. Det gjorde det förstås inte vilket många är mycket tacksamma för idag!

Eiffeltornet består endast av 2 platåer vilket givetvis gjorde att det var mycket farligt att bygga det. Gustave Eiffel var väl medveten om riskerna och lyckades planera arbetet så att bara en man dog under bygget av detta gigantiska torn. Det var inte illa med tanke på att omkring 300 man deltog i bygget av Eiffeltornet. Då tornet var klart så hade det en höjd på 300 meter. Höjden har senare ökats på med 24 meter med hjälp av en TV mast som sats på tornets topp.

Ett besök till Eiffeltornet

Ett besök till Eiffeltornet börjar med att man köper biljetter vid hissar och trappor som leder till de första 2 nivåerna. Om man vill klättra upp från marknivå till den första våningen så innebär det 300 trappsteg och detsamma gäller för nästa nivå. Det finns trevliga restauranger på första och andra platån där man kan ta en paus och fika under sitt besök. Den tredje platån av Eiffeltornet kan man bara nå med hiss. Tornet är så populärt att det finns 30 kopior runt om i världen men det är bara i det ursprungliga Eiffeltornet som man får en magnifik utsikt över Paris!

Eiffeltornets unika händelser

Många har varit intresserade av att hoppa från Eiffeltornet och så tidigt som 1912 så dör Franz Reichelt då han hoppar med en hemmagjord fallskärm från den första avsatsen som ligger 60 meter upp. 1987 så hoppade A.J. Hackett bungyjump från tornets topp. Han hade utformat en alldeles unik kabel och hoppet gick bra. Hackett blev förstås arresterad av Paris polis efter sitt hopp eftersom han inte hade något tillstånd till det.

Hollywood har använt Eiffeltornet som dekor i flera filmer. I Bondfilmen Levande Måltavla så jagades Grace Jones uppför tornet för att sedan hoppa ner med fallskärm. Eftersom Eiffeltornet är en sådan stark symbol för Paris och Frankrike så används det flitigt i all form av konst som har med staden och landet att göra.

Om man tar sig till Paris under vintermånaderna så kan man åka skridskor på tornets första våning där det varje år anläggs en isrink. Dessutom pågår det hela tiden i Eiffeltornet olika evenemang som har kulturella eller politiska syften.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?