Reseportalen.nu

Historia

Nordkoreas historia går långt tillbaka i tiden och är gemensam med Sydkoreas historia. Både Sydkorea och Nordkoreas befolkning tillhör en och samma folkgrupp som härstammar från olika stammar som levde i Korea tusentals år före Kristus. Korea blev år 100 f. Kr attackerad av stammar från Kina som erövrade vissa områden i Korea där de utropade en egen stat. Under 300 talet så återerövrade den starkaste stammen Koguryo de ockuperade områdena och drev kineserna ur Korea. Därefter infördes kungadömen i Korea med flera olika regenter i olika områden.

Det var under 600 talet då kineserna invaderade Korea igen som det koreanska folket slöt upp och enades under ett styre och drev kineserna ur landet på nytt. Med ett enat folk kunde man sammanföra de olika kungadömena under ett styre och sedan dess har man lyckats att sammanhålla koreanerna som en etnisk folkgrupp med lika kultur och samma språk som man återfinner i både Nordkorea och Sydkorea än idag.

Under 900 talet bildar man ett gemensamt rike som får namnet Koryo, vilket är föregångsnamnet till Korea. Därefter har Korea fått utstå hårda strider mot bland annat mongolerna som under en period gjorde Korea till en provins som hårt beskattades.

Korea har varit hårt ansatt från sina grannländer och Japan utgjorde inget undantag. År 1592 gick japan in i Korea som plundrades och många viktiga tempel och andra historiska platser brändes ned. Cirka 300 år senare, år 1910 anföll japan Korea på nytt och denna gång ockuperade man Korea. Denna ockupation skulle hålla i sig ända fram till 1945, då Japan kapitulerade i andra världskriget, och USA och Sovjetunion gick in och ockuperade var sin del av Korea. Man försökte att medla och återförena Sydkorea med Nordkorea men det gick aldrig och år 1948 så utropades både Sydkorea och Nordkorea som självständiga stater, båda under kontroll från USA i söder och Sovjet i norr.

Modern historia

Den 9 september 1948 föddes Nordkorea och utnämns till en självständig stat, bara 25 dagar efter att Sydkorea utropades till en självständig stat. Det är från denna dag nuvarande Nordkorea har sin början på historien, även om de delar den stolta historia som började långt före Kristus med Sydkorea.

Ganska tidigt fick Kim Il Sung makten i Nordkorea och sovjetunion gav honom ganska fria tyglar att bygga den nya kommunistiska staten Demokratiska folkrepubliken Korea. Det tog dock bara två år innan Sydkorea invaderades av Nordkorea som snabbt erövrade huvudstaden Seoul. Detta var början på Koreakriget där FN tillsatte en allians som skulle driva ut Nordkorea ur Sydkorea och skydda dess befolkning. De allierade lyckades driva ut nordkoreanerna och därefter fortsatte de allierade att gå in i Nordkorea men när de kom för nära den kinesiska gränsen så satte Kina stopp genom att attackera de allierade. År 1953 skrevs fredsavtalen under och därefter så har det varit fred mellan Sydkorea och Nordkorea men de bittra rivalerna tar ändå varje chans de hittar att slå till mot varandra.

Nordkorea var fram till 1960 talet ett av Asiens ledande industriländer. Under 1970 talet så fick dock Sydkorea in utländskt kapital från bland annat USA och Japan vilket inneburit att Sydkorea haft en bättre utveckling av sin industri än vad Nordkorea lyckats med de sista decennierna, vilket också har sin orsak i de sanktioner som FN har utfärdat mot Nordkorea.

År 1994 dog Kim Il Sung och hans son Kim Jong Il tog därefter över all makt i Nordkorea och leder fortfarande Nordkorea än idag efter samma utstakade väg som hans far inledde som har som målsättning att Nordkorea ska vara oberoende och självförsörjande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?