Reseportalen.nu

Historia

Koreas historia går långt tillbaka i tiden, det sägs att alla dagens koreaner tillhör en och samma folkgrupp som härstammar från olika stammar med samma etniska ursprung som levde i Korea tusentals år före Kristus. Det man känner till är att år 100 f. Kr invaderar grupper från Kina vissa delar av Korea och skapar en egen oberoende stat. Den starkaste koreanska stammen Koguryo återerövrar de ockuperade delarna under 300 talet och driver ut kineserna från riket och gör södra Korea till ett kungadöme med två olika regenter för olika områden.

Det dröjde inte längre än 300 år innan kineserna var tillbaka med starka trupper och börja inta områden i Korea igen. Men med samlade krafter så enade man hela det koreanska folket och slog tillbaka och drev ut kineserna från Korea. Nu hade man lyckats ena alla kungadömen och grupper under ett styre och man utnämnde Gyeongju till huvudstad. Sedan 600 talet har man lyckats att hålla samman koreaner som en folkgrupp med samma kultur och språk som återfinns än idag. Även om det varit oroligt genom alla århundraden.

På 900 talet gick man ihop under ett gemensamt rike som hette Koryo och efter hårda strider föll man under 1300 talet för de massiva attacker mongolerna genomförde vilket ledde till att man hamnade under mongolisk kontroll.

År 1592 invaderar Japan Korea och skövlar och bränner ned allt som kom i deras väg. År 1910 återkommer Japan och denna gång tar man kontroll över Korea och ockuperar landet. Ockupationen upphör först efter andra världskriget, år 1945. Skälet till detta var att både USA och dåvarande Sovjet hade egna intressen i Korea vilket ledde till en uppdelning i Syd och Nord där Sydkorea var allierade med USA och Nordkorea var allierade med Sovjet.

Modern historia

År 1948 utnämndes Sydkorea till en självständig stat, samtidigt som Nordkorea, och det dröjde inte lång tid innan maktkampen om vem som skulle leda den koreanska halvön övergick i det som benämns som Koreakriget som pågick mellan åren 1950-1953. Det var Nordkorea som invaderade Sydkorea och tog snabbt över huvudstaden Seoul. Detta fick FN att agera och en amerikanskledd operation sattes in för att skydda Sydkorea. De allierade lyckades driva ut Nordkorea från Sydkorea men när de allierade gav sig in på Nordkoreanskt område för att strida mot nordkoreanerna blev det tvärstopp när de kom för nära den kinesiska gränsen och Kina gick till attack mot de allierade som snabbt drog sig tillbaka. Ett par år senare skrevs fredsdokument mellan parterna och respektive stat fick sin egen suveränitet.

Det skulle dock dröja ända fram till åren 1987-1988 innan Sydkorea började demokratiseras. OS i Seoul 1988 blev startpunkten på den demokrati och ekonomiska välfärd som idag är grunden i Sydkoreas blomstrande ekonomi och tillväxt.

Men än idag pågår en maktkamp om Korea och strider bryter med jämna mellanrum ut mellan Sydkorea och Nordkorea. Sydkorea vill anfalla och få ett slut på Nordkoreas hot och attacker samtidigt som Nordkorea vill återerövra Sydkorea. I dag är det främst stormakterna som förhindrar att nytt krig ska uppstå på Koreahalvön. Nordkorea hade och har än idag mycket goda förbindelser med Kina och Ryssland medan Sydkorea har sina allierade i USA och Japan. Risken för ett fullskalligt kring länderna mellan anses i dagsläget obefintligt.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?