Reseportalen.nu

Populära Resmål

Polen har mycket vackra naturområden och framförallt i södra Polen finns det mycket vildmark, bergstrakter och skogar som erbjuder hisnande vandringsleder, vackra insjöar och massor av saker att upptäcka. Vintertid är det främst skidorterna i Tatrabergen som lockar. Eftersom Polen har mycket sevärdheter kring modern historia så är det främst storstäderna som idag lockar turisterna. Här finner man, förutom historia, vackra byggnader, blomstrande parker och ett sprudlande nöjesliv. Tiden då Polens städer ansågs vara dystra grånade byggnader är förbi och idag är städerna levande och moderna.

Warszawa

Warszawa, Polens huvudstad, har återuppbyggts efter andra världskriget förfall. Även om vissa områden fortfarande bär spår av kommunismens och den forna tidens sovjetiska ockupationer så har nya stadsdelar i varierande utformningar och färger byggts upp. Den gamla staden har återrestaurerats och skapat utrymmen i glada färger, öppna torg och lummiga parker.

Även om Warszawa har en bit kvar innan de kan anses vara en världsstad så är de på god väg och har rätt förutsättningar för att lyckas skapa en världsmetropol.

Det finns många sevärdheter som man måste besöka när man är i Warszawa, bland annat Stalins kulturpalats, en extremt stor och pampig byggnad mitt i staden som påminner om tiden då Polen var kommunistiskt. Om man tar sig upp i tornet får man dessutom en fantastisk utsikt över staden.

I gamla stan, som återuppbyggdes efter andra världskriget, finner man Warszawas slott. Slottet har, precis som hela stadsdelen i övrigt, byggts upp helt från grunden. Här finns massor av sevärdheter och statyer över betydelsefulla personer. Vill man få mer information om Polens historia finner man även historiska museet i gamla stan.

Krakow

I södra polen ligger Krakow som är en charmig stad och som är Polens näst största stad, med drygt 750 000 invånare, och som ända fram till slutet på 1500 talet var Polens huvudstad.

Runt Krakow har man funnit fynd från utgrävningar som visar på att området har varit bebott i minst 22 000 år. Bland annat har man funnit bosättningar i grottor. Man har även hittat fynd från stenålder, järnålder och bronsåldern.

Många anser att Krakow är ett sagoland med fantastisk arkitektur, vackra parker och en gammal stadsdel där man finner ett av världens vackraste torg. Krakow kan även stoltsera med att de har väldens äldsta universitet och att två nobelpristagare i litteratur är födda i staden.

Krakow är en modern stad med ett stort utbud både när det gäller shopping och nöjesliv. De finns mängder av restauranger, nattklubbar och diskotek i staden vilket har gjort Krakow till en pulserande och en levande stad med ett stort kulturellt utbud. Detta har medfört att många väljer att resa en weekend till Krakow för att shoppa och samtidigt passa på att koppla av då Krakow erbjuder både shopping, historia, sevärdheter och nöjen inom gångavstånd.

Gdansk

Polens längsta flod Wisla som börjar i bergen och passerar Krakow och därefter Warszawa slutar efter 100 mil i Gdansk där den mynnar ut i Östersjön. Gdansk är ett av Polens populäraste resmål och hit vallfärdar turister varje vår och sommar för att ta del av staden som erbjuder så mycket glädje.

I Gdansk finner man vackra sandstränder och ett stort utbud när det gäller nöjeslivet. Här hittar man dessutom en av Europas största utomhusmarknader, massor av sevärdheter som slott och parker men även ett stort kulturellt utbud som konserter i de vackra parkerna. Många svenskar reser gärna till Gdansk då det är enkelt att ta sig hit med färja.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?