Reseportalen.nu

Historia

Polen har som de flesta andra europeiska länder varit bebott i många tusen år men man har inte lyckats dokumentera speciellt mycket för tiden före Kristus födelse. Polens första regent var en furste vid namn Mieszko I. Han regerade över Polen under åren 922 till 992. Under hans tid infördes kristendomen i Polen och när han dog år 992 så ärvdes makten av hans son Boleslaw I. Både sonen och fadern var självutnämnde härskare och först strax innan Boleslaw I dog, år 1025, kröntes han till kung i dåvarande tidens huvudstad Gniezno och är därmed den första valda polska kungen.

Efter kungens död så splittrades landet och flera inbördeskrig härjade där flera olika grupper slogs om tronen. Det var först år 1320 som Vladislav Alnshög lyckades ena det polska folket och han kröntes till Polens nya kung. Under medeltiden stod Polen under hård press från både Tyskland och Ryssland, som försökte erövra Polen. Polen och Litauen allierade sig som en stat och lyckades freda sig mot angriparna.

Under perioden 1500 fram till 1700 talet lyckades den polska adeln berika sig på de polska kungarna vilket ledde till att adeln fick stor makt som så småningom skapade ett kaos i det polska samhället. Det gick så långt att vissa adliga hade veto att till och med stoppa regeringsbeslut, då man hade som princip att alla skulle vara eniga för att ett beslut skulle klubbas igenom, vilket sedermera har fått mynta uttrycket ”polsk riksdag” i modern tid, vilket syftar på oenighet i regeringsutförandet.

Under senare delen av 1700 talet delades Polen upp vid olika tillfällen mellan Ryssland, Preussen och Österrike. Polen var hårt åtgånget och vid den sista delningen som skedde år 1795 upphörde Polen helt att existera som en egen självständig stat.

Under 1800 talet tillhörde Polen Frankrike och var en lydnadsstat som styrdes av Napoleon. Men vid Napoleons fall, efter att de allierade bestående av bland annat Ryssland, Österrike och Sverige med flera länder, övergick Polen till de allierade och tillföll år 1815 Ryssland. Polackerna gjorde under 1800 talet hela 8 försök att återta kontrollen över sitt land genom uppror och revolt, men blev hårt nedslagna av Rysslands arme. Först år 1918, efter första världskriget, återfick Polen sin självständighet och man kunde nu agera som en egen stat. Det tog inte lång tid innan Polen hamnade i konflikt med sina grannländer när Polen försökte ta tillbaka sina tidigare förlorade landområden. Den största sammandrabbningen skedde med sovjetunionen som ledde till att Polen kunde avgå med seger år 1921 och nya landsgränser innebar att Polen lyckades få tillbaka tidigare förlorat land.

När Tyskland gick in i Polen den 1 september 1939 var det starten på andra världskriget. Det tog bara 17 dagar innan Sovjetunionen invaderade Polen från den östra delen av landet och Polen ockuperades åter igen, denna gång av två nationer som efter överenskommelse delade på landet.

Miljontals polacker och framförallt den judiska befolkningen förföljs och mördas under den svåra ockupationen. Efter att andra världskriget var slut och tyskarna besegrade så överlämnade de allierade Polen till Sovjetunionen. Det skulle dröja ända fram till 1989 då Polen återfick sin självständighet och blev en egen stat igen. Efter några oroliga år så har man lyckats att demokratisera Polen och idag är Polen ett välutvecklat industriland. År 1999 gick Polen med i Nato och år 2004 blev landet medlem i EU.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?