Reseportalen.nu

Historia

Tunisien har en lång historia bakom sig som började redan före romartiden. Tunisiens befolkning bestod av ett flertal olika berberstammar som senare fick dela land med de feniciska kolonier som skapades 1000 år f.kr. Man koloniserade delen mot medelhavet och inåt landet fanns berberna som fick härja ganska fritt fram till år 146 f.kr då romarna tog över styret av kolonierna och Tunisiens öar. Kolonin Karthago blev en av de viktigaste städerna i romarriket och Tunisiens stora tillgångar på fisk, olja och andra råvaror gjorde att staden och Tunisien ansågs vara viktigare för romarriket än självaste Italien.

År 439 så invaderades Tunisien av vandalerna och 100 år senare så tog romarriket tillbaka Tunisien bara för att ytterligare hundra år senare förlora styret till araberna som styrde Tunisien fram till år 1534 då Khair ed-Din störtade den regerande dynastin och Tunisien blev en fruktad sjörövarstat. År 1535 bad man Karl V om hjälp att driva ut piraterna och man lyckades inta staden Tunis och befria 10 000 tals fångar som fängslats på grund av att de var kristna. Men man lyckades inte nå ända fram då hela Tunisien var i uppror och inbördeskrig rådde i hela riket. År 1574 erövrade turkarna Tunisien och Tunisien blev därmed en provins i det osmanska riket.

Tunisien var dock fortfarande en sjörövarstat och rikets inkomster från piratverksamheten var mycket viktig och trots stormakternas försök att stoppa piraterna skulle det dröja ända fram till år 1819 innan man fick bukt med sjörövarna, vilket skedde genom ett maktbyte i Tunisien.
Tack vare de många olika härskarväldena så blev Tunisien ett mångkulturellt samhälle med influenser från alla delar av världen, vilket avspeglar sig än idag i de olika folkslag, matkulturer och samhällen som man kan finna i Tunisien. De första kända folkslaget berberna, som fanns i området redan 1000 år f.kr, lever kvar än idag i ett eget område där vissa stammar bor i grottor.

Under 1800 talet så koloniserades stora delar av världen av europeiska stormakter som bland annat England och Frankrike. Tunisien utgjorde inget undantag utan koloniserades av Frankrike år 1881 och Tunisien var en fransk koloni ända fram till år 1956 då Tunisien utropades till en självständig stat.
Under andra världskriget så hade Tunisien en central och viktig roll för de allierade där de stora anfallen mot Nazityskland utgick från landet och tack vare Tunisien perfekta läge i Afrika så kunde amerikanarna, britterna och fransmännen slå till mot nazitysklands arméer från flera håll och vann därmed en av de största och viktigaste slaget under andra världskriget.

Efter att Tunisien blev självständigt 1956 så har endast två presidenter styrt landet, den ena var Habib Bourguiba som blev president år 1957 och sedan utsåg sig själv till president på livstid. Bourguiba hann regera i 30 år innan han avsattes. År 1997 tillträdde Ben Ali som president och han regerade ända fram till början på 2011 då han drevs i landsflykt, denna gång av folket själva. Idag förekommer vissa oroligheter medan interimsregeringen försöker få till stånd nya val. Dock är dessa oroligheter inget som påverkar turismen till Tunisien.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?