Reseportalen.nu

El Djem

el-djemMitt i Tunisiens öknar ligger en av de största arenorna från romarriket: El Djem, Amfiteatern i Thysdrus. På bara åtta år byggdes den gigantiska byggnaden. År 230 beodrade Gordianus I bygget av amfiteatern i Thysdrus. Arkitekterna skapade raffinerade fönsteröppningar och ljusgångar, vilket gjorde att ljuset kunde färdas in i arenan från alla håll. 64 stora rundbågar på alla tre våningar gör byggnaden detaljrik, och de stora mosaikerna i den inre delen av arenan är konstnärliga mästerverk. Bygget skapade en symbios mellan arabiska traditioner och romersk byggnadskonst.

Byggmaterialet till El Djem transporterades från stenbrott upp till 3 mil bort från byggplatsen. Byggnaden är byggd i sandsten, vars färg är unik och håller länge. Den varma, jordiga färgtonen drar in solskenet i sig, får stenen att tyckas glöda och ger därigenom byggnaden sin enastående utstrålning.

Amfiteatern var den sista stora arenan som skapades under det romerska imperiets tid. El Djem byggdes långt bort från havet och alla viktiga handelsvägar, men finansierades tack vare handeln med oliver. Nordafrika hade under 200 år utvecklats till att bli den viktigaste leverantören av olivolja i det romerska riket. Inkomsterna från handeln med oliver och oljan förvandlade Thysdrus till en rik stad, och amfiteatern blev ett monument över stadens välstånd och dess arbetande befolkning.

År 238 nådde Thysdrus höjdpunkten av sin makt och gjorde uppror mot det romerska imperiet. Rom slog dock ned upproret och på bara några år förföll kulturen i den en gång praktfulla staden.

I slutet av 1600-talet sprängde den turkiske erövraren Bey Mohammeds trupper sönder arenans baksida och ruinerna blev ett stenbrott för senare generationer. Myterna och berättelserna kring El Djem finns dock kvar i mosaikerna, som berättar om det kulturella centrum Thysdrus en gång var i antikens Afrika.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?