Reseportalen.nu

Giant’s Causeway

giants-causewayGiant’s Causeway finner man på Antrimkusten i Nordirland. De märkliga klipporna består av ca 40 000 svarta, mestadels hexagonformade stenpelare. Platsen har gett upphov till flera legender varav en av de mest kända handlar om jätten Finn MacCumhaill som med de regelbundna sexkantiga stenarna bildade en bro till den skotska ön Staffa, där hans älskade bodde. När han sedan funnit henne rövade han med henne tillbaks till irländska Antrim. Finn hade dock en rival, den underlägsne Benandonner som följde efter paret över bron för att hämnas och ta tillbaka den fagra jättedottern. Finn var eftertänksam och med hjälp av sin list förklädde han sig till ett spädbarn och la sig i den vagga som hans redan födda barn hade använt. När Benandonner sedan kom hävdade jättinnan att barnet som låg i vaggan var deras nyfödda son. Detta fick den hämndlystna jätten att häpna och av rädsla med tanke på hur stor det enorma spädbarnets far skulle kunna vara. Han flydde således snabbt tillbaka till Skottland och förstörde samtidigt bron som Finn hade byggt.

De flesta är dock överens om att fenomenet skapats efter ett underjordiskt vulkanutbrott för cirka 60 miljoner år sedan. Kraften och spänningarna av de tektoniska förskjutningarna fick jordskorpan att spricka på flera ställen. I de öppningar som uppstod vällde flytande magma upp på jordytan och trängde sedan igenom kalkstenarna och svalnade. Då lavan var glödhet tog avkylningen mycket lång tid och under processen stelnade basalten till likformiga pelare som kom att stå lodrätt mot avkylningsytan. På detta sätt höjde sig under loppet av två miljoner år en häpnadsväckande platå med dessa speciella basaltformationer. De över 40 000 pelarna är samlade i en klunga som från kusten fortsätter ner i vattnet och täcker idag större delen av Antrims kust. De största pelarna är över 12 meter höga och på en del ställen över 25 meter breda. Vissa av pelarna har fått fantasifulla namn till minne av legenden om Finn MacCumhaill, tex ”Giant’s Boot” som för tankarna till jättens enorma fötter.

Klippformationerna är även en populär häckningsplats för flertalet sjöfåglar. Stora kolonier av bl.a stormfåglar, havssulor, klippduvor, lommar och kormoraner finns längs kusten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?