Reseportalen.nu

Cork

corkCork är Irlands andra största stad och ligger i södra delen av landet, i provinsen Munster. Staden ligger i själva verket på en ö som omges av floden Lee på bägge sidor, som på ortens västra sida delar sig i två. Cork besitter en av världens största naturligt skapade hamnar och det finns flera mysiga områden och stråk längs kajerna i den östra delen av staden. Cork grundades på 600-talet Cork av Saint Finbarr och blev ursprungligen en bosättning för kristna munkar. Under 900-talet ökade handeln då norska vikingar via sjövägen hittade hit. Man tror att Cork, precis som Dublin, varit en viktig knytpunkt i den skandinaviska handeln till sjöss.

Musik, dans, teater, film och poesi är viktiga inslags i stadens kulturella tradition. Flera av ortens universitet har inriktningar mot ovanstående ämnen och bidrar till nyskapande inslag i kulturlivet. Det rekommenderas varmt att besöka någon av Corks årliga festivaler, tex Cork Jaz Festival som sedan 1978 arrangerats i slutet av av oktober. Festivalen är en av Europas största jazzfestivaler och flera hundra artister uppträder under de fyra dagar och över 40 000 personer från olika platser i världen kommer för att besöka festivalen. Några av de som uppträtt på Cork Jazz Festival under åren är Ella Fitsgerald, Wynton Marsalis och Dizy Gillespie. Under 2011 års festival var några av de stora namnen Kyle Eastwood Quintet, Randy Becker och Tia Fuller Quartet.

Cork består av spännade arkitekturiska sevärdheter från flera olika tidsepoker. Det finns många gergianska och viktorianska byggnader, såsom St Finbarre’s Cathedral (bild). Ytterligare en intressant byggnad att besöka är Elizabeth Fort på Barrack Street. Den började byggas 1601 och skyddade staden. Under åren kom staden att byggas runt fortet och byggnaden användes bl.a som militärbarrck, fängelse och polisstation. Vissa av byggnaderna används faktiskt än idag av stadens polis, eller garda som det heter på irländska. Andra delar av fortet är öppna för besökare och marknader och festivaler brukar hållas i fortet. (bild)

Stadskärnan i Cork är inte enorm och det går utmäkt att ta sig runt till fots. Det är även enkelt att få tag på taxi, om än det på fredag- och lördagskvällarna kan vara något svårare. Taxibilarna har gula skyltar på taket och om dessa lyser är bilarna lediga. De flesta affärer ligger på och omkring St. Patrick’s Street, Oliver Plunkett Street, Paul Street och Lorth Main Street. Det finns gått och restauranger och pubar i hela staden, framför allt vod MacCurtain Street, Washington Street och tidigare nämnde Oliver Plunkett Street.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?