Reseportalen.nu

Ring of Kerry

ring-of-kerryRing of Kerry är en turistled som är mycket uppskattad av såväl utländska turister som irländare. Leden ligger i sydvästra Irland, närmare bestämt i countyt Kerry. Leden är känd för sina storslagna och vackra inslag varav en del även har stort historiskt värde. Hela rutten är 179 km lång och de flesta brukar starta i Killarney där man tar sig vidare genom bl.a Iveragh och Killorglin. Det finns flera sätt att utforska rutten och de omgivande områdena. Många väljer att åka med på någon av de dagliga bussturer som erbjuds. Det finns även möjlighet att hyra bil och upptäcka området på egen hand eller varför inte hyra cykel och komma ännu närmare naturen. Vägen är väldigt smal och det är väldigt svårt för två större fordon att mötas. Tar man cykeln är det en god idé att cykla leden medsols, så att man möter bussarna och övriga fordon som alltid åker motsols.

För att få bästa möjliga upplevelse är det ett bra råd att inte ha bråttom och stressa under resan. Att ha minst två dagar på sig (med bil) är att rekommendera och ännu längre tid om man vill kunna göra små avstickare på det platser man finner extra intressanta. Nedan följer några av de åtskilliga intressanta platser att besöka under din resa längs Ring of Kerry.

Muckross House

Denna imponerande herrgård i tudorstil ligger i Muckross Peninsula mellan sjöarna Muckorss Lake och Lough Lane, ca 6 km från Killearny. Muckross House designades av den skotska arkitekten William Burn och byggdes 1843 åt Henry Arthur Herbert och dennes hustru Mary Balfour Herbert. Huset består av 65 rum och omgivs av en enastående trädgård. Herrgården och de omgivande trädgårdarna är öppna för allmänheten och kostar ingenting att besöka. Det finns även billiga guidade turer för de som vill fördjupa sig i herrgårdens historia.

Killearny National Park

Som namnet antyder ligger nationalparken vid sidan om staden med samma namn. Parken var den första nationalparken som etabliserades i Irland i samband med att tidigare nämnda Muckross ägorna skänktes till den irländska staten 1932. Idag täcker parken av 102,89 kvm land bestående av sjöar, skogar, berg och vattenfall. Har man tur kan man även se Irlands enda naturliga flock Rödhjortar, en av parkens många djurarter.

gap-of-dunloeGap of Dunloe

Dún Lóich som platsen kallas på iriska är ett smalt bergspass mellan Macgillycuddy’s Reeks från väst och Purple Mountain från öst. Passet är totalt 11 km långt från norr till söder och längs området hittar man fem sjöar som är ihoplänkade via floden River Loe. Mellan de två första sjöarna finns det en gammal bågformad bro som kallas ”Wishing bridge” (Önskebron) då det sägs att önskningar gjorda ståendes på bron blir sanna. Gap of Dunloe är något svår att besöka med motordrivna fordon då vägen upp till passet är väldigt smal och kuperad. Det populäraste transportsättet för många turister är att åka i någon av de mindre hästdragna vagnarna, med plats för upp till fyra passagerare. Det finns även möjlighet att själv rida då byinvånarna som även sköter vagnarna även hyr ut hästar. Självklart går det även att cykla. Området lockar även många bergsklättrare och de vackra röda sandstensklipporna på de västra sluttningarna är de som klättras oftast.

skellig-michaelSkellig Michael

Denna branta steniga ö ligger i Atlanten, ca 14,5 km från Kerry’s kust. Man tror bebyggelsen på ön uppkom på 700-talet och att den beboddes av kristna munkar i omkring 600 år. Den gaeliska klostret som nästan ligger högst upp på den 230 meter höga klippan, blev 1996 med på Unesco:s världsarvslista. Ön är av naturliga skäl ganska svårtillgänglig, vilket innebär att byggnaderna och området är väl bevarade. Idag går det dock att med särskilda båtturer att ta sig till ön, dessa är dock begränsade och det är en bra idé att vara ute i tid och undersöka möjligheterna att sig till ön om man är intresserad av detta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?