Reseportalen.nu

Mat i Italien

mat-i-italienEn del av en lyckad resa till Italien är matupplevelsen. Maten i Italien är som gjord för att avnjutas och därför är Italien ett perfekt resmål för matälskaren. För den nyfikne finns även en mängd unika rätter från Italiens olika regioner att uppleva. Maten är en stor del av italienarnas kultur och befolkningen är stolta över sina recept.

Fråga gärna din servitör om de regionala specialiteter som finns på just ditt resmål för du kan vara säker på att få en ljuvlig måltid uppdukad! Klassiska italienska måltider är generösa och skiljer sig något från den meny man vanligtvis ser i Sverige. Italienska menyer består ofta av fem rätter. En måltid består av en förrätt, en första huvudrätt som följs av en andra huvudrätt, smårätter och desserter. En italiensk måltid börjar alltid med antipasti, som består av kallskuret från lokala producenter men du kan även erbjudas regionala specialiteter. I vissa städer kan du få ett urval av antipasti-alternativ och din servitör kommer då att duka fram flera rätter. Dessutom kommer du ofta att få en stor mängd mat, så att dela med sig är obligatoriskt.

Om du reser till den södra delen av landet, stöter du ibland på middagsställen som serverar antipasti-bufféer där du får välja och vraka bland rätterna. Nästa rätt på listan är huvudrätten och denna inkluderar pasta, ris-rätter eller soppa. Tänk på att italienska kockar ofta använder mindre sås när de lagar pastarätter eftersom de fokuserar på den typ av pasta som används i receptet.

Om du inte är ordentligt mätt efter förrätten och den andra rätten, är du redo för huvudrätten med stort H, som också kallas secondo. Italienska menyer erbjuder dig alternativ såsom fisk, kött och kyckling. Vegetarianer behöver inte vara oroliga eftersom de flesta matställen erbjuder en eller två vegetariska rätter.

Contorni eller sido-rätter beställs separat och de serveras tillsammans med din huvudrätt. Du kan ofta välja mellan grönsaker, potatis eller sallad. Missa inte de italienska desserterna som ofta består av ljuvliga fruktkombinationer, eller en ostbricka som följs av ett italienskt vin, mineralvatten eller kaffe. Servicekostnader kommer att ingå, men tänk gärna på att ge dricks till servitören.

Söndagar är en populär familjedag och de italienska familjerna brukar träffas i en restaurang där de kan tillbringa timmar med att njuta av god mat tillsammans. Du kan därför förvänta dig massor av liv och rörelse när du besöker en restaurang i Italien under helgen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?