Reseportalen.nu

Historia

Tyskland har en mycket intressant historia, även om den ursprungliga historien är mindre uppseendeväckande än den moderna. Det var först år 1871 som staten Tyskland grundades vilket innebär att Tyskland, till skillnad mot många andra europeiska länder, är en ganska ung stat. Innan Tyskland blev en egen stat så kan man spåra Tysklands historiska anor till den tysk-romerska tiden som sträcker sig över tidsperioden år 843-1806.

Under 400 talet började ett antal germanska klaner vid Rhenfloden att gruppera sig och gick över floden i ett korståg för att erövra landområden där bland annat nuvarande Frankrike och Spanien ingick. Det varade dock inte speciellt länge innan man förlorade landområdet i det som idag utgör nuvarande Spanien, men för det franserska riket tog det ända fram till år 843 innan det skedde en förändring. Då delades landområdet upp i tre delar en del som kallades det Östra riket och som idag är nuvarande Frankrike, och en del som kallades det Tysk- Romerska riket och som idag utgör nuvarande Tyskland och en tredje del som är ett mellanområde, Lotharingia, som blev neutralt.

Under medeltiden så är det många konflikter som utspelar sig och ett maktspel där hertigar, furstar och påvar spelar ut varandra om makten och utropar sig själva till kungar för olika delstater vilket pågår ända fram till 1870 talet, efter att man vunnit kriget mot Frankrike. Då Lyckades Otto von Bismarck år 1871 förmå att ena samtliga tyska delstater att sluta upp under ett kejsardöme, det Tyska riket. Efter första världskrigets slut, i november år 1918, så ersattes kejsardömet av den demokratiska Weimarrepubliken som hade sin regenttid fram till år 1933 då Nazistpartiet, tack vare depressionen, tog över makten, Hitler valdes till rikskansler och det Tredje riket utropades.

Modern historia

Det tog inte lång tid under det Tredje rikets regenttid innan judeförföljelsen började och utrotningsläger byggdes upp. År 1939 invaderar Tyskland Polen i syfte att åter igen bli en stormakt, vilket blev startskottet för andra världskriget.
Efter andra världskrigets slut år 1945 så ockuperades Tyskland av de allierade i kriget. Då delas Tyskland upp i två delar, Östtyskland som var ockuperat av Sovjetunionen och Västtyskland som ockuperades av USA, England och Frankrike. Under denna tid så nedrustades den tyska industrin, främst på begäran från Frankrike, och hamnade under ett internationellt styre. Detta pågick ända fram till år 1951 då det internationella styret över tyska industrin hävdes och landets industri kunde ta fart igen. År 1952 anslöt sig Västtyskland till Europeiska kol och stålunionen, som senare utformades och blev Europeiska Unionen, EU. Kort därefter gick även Västtyskland med i NATO, bland annat på grund av att Sovjetunionen hade ett stort inflytande över det kommunistiska Östtyskland.
Eftersom huvudstaden Berlin delades av de båda staterna så uppfördes år 1961 berlinmuren vilket hade som syfte att stoppa massinvandringen från Östtyskland till Västtyskland.

Under 1970 talet påbörjades dock närmanden mellan öst och väst och de tidigare helt stängda förbindelserna luckrades upp för att år 1990 övergå i en återförening som innebar att Östtysklands delstater åter igen skulle ingå i Tyskland, vilket var början till berlinmurens fall.

I dag är Tyskland en demokratisk stormakt och ett av världens största industriländer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?