Reseportalen.nu

Chichén Itzá

chichen-itzaMayaindianerna skapade under sin korta blomstringstid imponerande tempel, byggnader och hela städer. Mayacivilisationens juvel och centrum för den tiden var staden Chichén Itzá på Yucatánhalvön, långt ner i Mexikos södra delar.

När och varifrån Mayas och deras framsträvande kultur dök upp är än idag oklart. Under det första årtusendets andra hälft lät mayas härskare bygga en stor stad med en diameter på ungefär en kilometer med två brunnar (cenoter) i centrumet av staden. Flera tusen arbetare deltog i arbetet av staden som enbart skulle bebos av härskare och präster. Undersåtarna arbetade på åkrar runt omkring staden för att försörja dess mäktiga invånare. Mayas var inte enbart ett fredligt och åkerbrukande folk, härskarna styrde över en stor armé som användes för att ge härskarna mer land och rikedomar. Mayahärskarna utökade under årens lopp sin rikedom och makt, tills man plötsligt och oförklarligt i slutet av 600-talet (enligt olika källor mellan 682 och 690) övergav sin stad Chichén Itzá. Mycket talar för att någon slags katastrof inträffade som upplöste både mayafolket och dess kultur.

Den högsta byggnaden i staden var Kukulcánpyramiden, som var 30 meter högre än alla andra byggnader i staden. Pyramidens trappsteg, fyra gånger 91 plus det understa steget, kan läggas ihop till 365, det vill säga antalet dagar på ett år. Mittemot Kukulcánpyramiden, i det imponerande Krigarnas tempel (Templos de los guerreros) med De tusen pelarnas hall, hade armén sina bostäder. Bakom krigarnas tempel ligger den 91 gånger 36 meter stora bollplanen. Bollspelet ”pok ta pok” (lag mot lag) spelade en viktig roll i den mayanska kulturen. Två lag tävlade om att få in en gummiboll i motståndarnas ring. Spelarna fick varken använda händer eller fötter och bar tjockt vadderade kläder. Varje match pågick tills ett av lagen var utslaget. Spelet var inget tidsfördriv utan spelades på religiösa eller politiska grunder. Det var ett blodigt spel: efter matchen hallshöggs det förlorande lagets ledare på spelplanen. Att offras till gudarna på det sättet räknades som en stor ära.

Ormsymboler finns närvarande överallt i Chichén Itzá. Kukulcán, ormen som reser sig framför templet, och Quetzalcóatl, den befjädrade ormen, var mayas högsta gudomar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?