Reseportalen.nu

Teotihuacán

TeotihuacanTeotihuacán var det viktigaste centrumet för den första indianska högkulturen i Mexiko. Ingen stad, folk eller land hade större inflytande i Mellanamerika än Teotihuacán. Grundandet av staden Teotihuacán markerar starten för den klassiska eran i Mellanamerika. Idag anser man att Teotihuacán var huvudstad i ett rike som till och med överglänste Aztekerna i fråga om makt, storlek och inflytande. Vem som byggde den magnifika staden med dess pyramider vet man än idag inte. Aztekerna, som bosatte sig i Teotihuacán under 1300-talet, var imponerade av byggnadernas storlek.

Om man får tro de gamla indianska legenderna samlades gudarna på den här platsen för att rådslå om människans skapelse. Det är dock troligare att indianska bönder som hade invandrat från norr började bygga staden ungefär 300 år före vår tideräkning. Bönderna måste ha varit flitiga och skickliga, eftersom Teotihuacán tack vare det intensiva jordbruket utvecklades mycket snabbt. Stadens invånare började även handla med andra områden i Mellanamerika, vilket gjorde Teotihuacán till ett slags centrum för handel. Under stadens blomstringstid, mellan ungefär år 300 och 600 e. Kr, bodde ungefär 200,000 människor här. Efter år 650 förföll Teotihuacán, varför så många invånare valde att lämna staden vet man inte. Man har hittat spår efter bränder på många byggnader, vilket har lett till att man tror att någon slags katastrof ledde till flykten från staden. Ungefär år 750 överföll troligen toltekerna staden, plundrade den och orsakade stor förödelse. Under 1300-talet kom dock Aztekerna som gav staden dess välkända namn, som på deras språk betyder ”platsen där man blir gud”. De stora byggnaderna och breda gatorna i Teotihuacán övertygade Aztekerna om att staden byggts av jättar, och att solen och månen skapats här.

En av de större byggnaderna i Teotihuacán, månpyramiden, ligger där stadens breda huvudgata börjar. Aztekerna döpte gatan till ”De dödas allé”, då de trodde den var en gravplats. Gatan är 1,5 kilometer och leder från månpyramiden till Quetzalcoatls tempel. Templet har byggs över med en pyramid, som det finns reliefer på med ormmotiv. Regnguden Quetzalcoatl framställdes ofta som en befjädrad orm. Fortsätter man längs gatan kommer man till den största byggnaden i staden, solpyramiden.

Solpyramiden är den tredje största pyramiden i världen och den praktfullaste byggnaden i Teotihuacán. Den är 63 meter hög och basen är 222 gånger 225 meter stor. När pyramiden byggdes, ungefär år 200 före vår tideräkning, användes 995,000 kubikkilometer material. Ingenjörer beräknar byggnadens enorma vikt till närmare tre miljoner ton. Till skillnad från andra pyramider i Mellanamerika byggdes varken den mindre månpyramiden eller den stora solpyramiden genom upprepade tillbyggnader på en kärna under århundradenas lopp. Istället antar man numera att de två pyramiderna, precis som alla andra byggnader i staden, byggdes i samma svep utan långa pauser i byggnationen. I motsats till sina motsvarigheter i Egypten var Teotihuacáns pyramider inga gravmonument utan helt enkelt tempel. År 1971 upptäcktes en 100 meter lång tunnel med religiösa bilder och konstföremål. Under lång tid var pyramiderna i Teotihuacán målade med mörkröd färg.

Citadellet, som också ligger på huvudgatan, var under flera århundraden Teotihuacáns centrala tempel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?