Reseportalen.nu

Hawa Mahal

hawa-mahalHawa Mahal, även kallat Vindarnas Palats, är ett harempalats som byggdes 1799 och ligger i gamla staden i Jaipur, Rajasthan.

Huvudstaden i den Indiska förbundsstaten Rajasthan kallas ofta för ”den rosaröda staden”. De äldsta stadsdelarna i staden, som grundades 1727, är en arkitektonisk klenod i fråga om Indisk byggkonst. Husen i staden byggdes av rödbrunt tegel, och de storslagna byggnaderna ger besökaren en glimt av hur Indien var förr i tiden. I den gamla stadens hjärta hittar man Vindarnas Palats, Hawa Mahal.

Hawa Mahal är ett mästerverk av indisk arkitektur, även om det fem våningar höga palatset bara är en fasad. 1799 lät Jaipurs dåvarande härskare, Maharadja Pratap Singh II, bygga Hawa Mahal. Vindarnas palats bildade den östra flygeln i hans sagolika palats. Vinden kan obehindrat vina genom de tomma fönsteröppningarna av sten. Över 950 fönster och burspråk skapar en fantastisk fasad som egentligen bara hade ett enda syfte: att skydda maharadjans harem från vanliga människors blickar.

Pratap Singh II lät alltså bygga palatset åt sina haremsdamer. Damerna kunde fritt beskåda affärsverksamheten och folklivet på gatorna utan att utsättas för nyfikna blickar från människorna på gatan. Vindarnas Palats har ingen dörr på framsidan, utan går bara att nå via andra delar av palatsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?