Reseportalen.nu

Khajuraho

khajurahoTempelbyggnaderna i Khajuraho bär avtrycket av en mycket egenartad och unik arkitektonisk inriktning. Byggnaderna skapades under inflytande av Chandella-kungarna under ungefär 200 år mellan 950 och 1150. Av de ursprungliga 85 stora och små templen så återstår idag 25 stycken bevarade. Templen är byggda för att efterlikna människokroppen: de små tornen är ordnade i en öst-västlig axel från det högsta tornet, templets huvud, Shikaran, och bort till människans ben och fötter. På varje torn ligger en platta där Kalash, ett kärl som syboliserar odödlighetens nektar, står. Shikaran ligger rakt över kroppskammaren, helgedomen inuti templet. Här härskar den hinduiska gud som templet är helgat åt. De flesta templen är vigda åt de tre hinduiska huvudgudarna Brahma, Shiva och Vishnu.

Varför Chandella-kungarna lät bygga tempelanläggningen i Khajuraho är än idag okänt. Anläggningen är emellertid ett storartat testamente över den hinduiska världen. Templets framställningar upphöjer livet från det vardagliga och låter det tolkas som en aspekt av det absoluta, det gudomliga.

Kandariya-Mahadewatemplet är det största templet i Khajuraho. Över 800 figurer smyckar dess murar. Figurerna består av kaimursandsten, som lämpar sig bra för detaljer, vilket figurerna verkligen är – detaljrika. Kandariya-Mahadewatemplet är vigt åt guden Shiva. Den imponerande ingången består av fyra valvbågar som vilar på mytiska krokodilshuvuden: dörren har huggits ut ur ett enda block av sandsten. Lika imponerande är de uthuggna rosetterna i granit som finns i taken i templets inre rum.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?