Reseportalen.nu

Historia

Vid Nilen utvecklades en av världshistoriens första civilisationer. Mot slutet av 3000-talet f.Kr. uppstod ett enat kejsardöme och en rad dynastier följde sedan under de följande tre årtusendena. Egypten har även varit ockuperat av perser, greker och romare. Landet var ett av de första länder som kristendomen spreds till, även om den kristna delen av befolkningen (kopter) idag endast utgör ca tio procent av befolkningen.

På 600-talet införde araberna islam och med detta det arabiska språket. Landet var under de följande 600 åren styrt av araberna men förlorade kontrollen till den lokala militära gruppen mamlukerna. När det Osmanska riket 1517 tog makten fortsatte mamlukerna ha ett starkt inflytande i landet. Under 1800-talet gjorde sig Egypten självständigt och kom i och med färdigställandet av Suezkanalen att spela en viktig roll i förbindelserna mellan Europa och Asien. Storbritannien ockuperade Egypten, som dock fortsatte vara självständigt fram till 1914, då landet utropades till ett brittiskt protektorat. Den 28 februari 1922 blev nationen återigen självständigt och 1936 drogs en del av de brittiska trupperna tillbaks. Dock minskade det riktigt starka brittiska inflytandet först efter andra världskriget och landet blev 1953 en republik.

Egypten var under 60- och 70-talet understödda av dåtidens Sovjetunionen, som bidrog med både teknisk och ekonomisk hjälp. 1972 utvisades dock all sovjetiskt personal och samtliga militärbaser ställdes under egyptisk kontroll. Landet kom efterhand alltmer att orientera sig mot USA, framför allt efter oktoberkriget 1973 mot Israel. Man undertecknade bl.a ett fredsavtal med Israel, något som inget annat arabland gjort tidigare vilket ledde till stor kritik från flera arabländer. I januari startades flera större demonstrationer där folket krävde ett slut på presidenten Mubaraks enväldiga politik och att denne skulle avgå, vilket han gjorde 2011. Landets makt axlades efter detta av en militärjunta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?