Reseportalen.nu

Fez

fezMarockos tredje största stad heter Fez, och är den stad i Marocko med flest moskéer och koranskolor. Det märks tydligt om man går igenom gamla staden i Fez, som består av en nästan oöverskådlig labyrint av gator, hus, torg och moskéer.

Fez sägs ha skapats för nästan 1200 år sedan, då Idriss I fick lov att fly från kalifen Harun al Raschids bödlar i Bagdad. Idriss flyktväg förde honom till en flod med namnet Fez. Där trodde han sig ha skakat av sig sina förföljare och ville grunda sin stad. Allah hörde dock inte hans böner om fred och ro, då kalifens hantlangare till slut spårade upp Idriss och mördade honom. Idriss hade dock hade dock strax före sin flykt avlat ett barn, som inte föddes förrän efter hans död. Idriss II följde sin fars fotspår och grundade staden Fez.

Idriss II hade valt platsen för sin stad väl, och det dröjde inte länge innan ryktet om staden spreds i sånger och dikter. Under åren 817-818 kom det massor med rättrogna till Fez för att arbeta och be. Under samma århundrade byggdes ett stort tempel, och Fez hade inom kort blivit Marockos kulturella och religiösa centrum.

Fez var Marockos huvudstad omkring 1000-talet och växte snabbt, som mest hade staden 785 moskéer. 1522 drabbades dock Fez av en katastrofal jordbävning som förstörde stora delar av staden. Mycket byggdes dock upp på nytt, och Fez har idag omkring 1 miljon invånare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?