Reseportalen.nu

Lutande tornet i Pisa

Ingen kan ha undgått det lutande tornet i Pisa. Detta är tornet som lutar på ett underligt sätt och trots att det faktiskt är klocktornet till domkyrkan i Pisa så är det sällan detta framkommer i reportage och karikatyrer av tornet. Det kan mycket väl bli så att det lutande tornet i Pisa till sist faller. Även om det inträffar om några hundra år så kan det vara väl värt att besöka platsen innan den blir en historisk anekdot på bilder i historieböckerna.

Pisa var en gång i tiden en mäktig italiensk stad med en imponerande flotta och det var för att befästa denna ställning som man ville bygga det vackra tornet för världen att beskåda. Det är därför som det lutande tornet i Pisa inte ser ut som något vanligt klocktorn från samma tidsperiod.

Tornet som lutade redan innan det stod klart

En intressant detalj om det lutande tornet i Pisa är att det faktiskt lutade redan innan det stod klart år 1360. Tornet tog hela 187 år att bygga och det lutade så pass att man försökte motverka detta genom att ge den översta delen en annan vinkel och högre stenblock. Detta kan man idag se om man studerar det lutande tornet i Pisa på avstånd och det ger en lustig effekt som man bara kan förundra sig över.

Varför lutar tornet?

Det lutande tornet i Pisa har angetts som 56 meter högt, men denna siffra förändras i takt med att tornet ökar på sin lutning. Men varför lutar tornet i Pisa? Det finns flera anledningar. Dels så anlades tornet på en grund som bara var 3 meter djup. Dessutom är jorden som tornet står på inte lämplig för den här typen av byggnader. Underlaget man byggde på var nämligen en sammansättning av sand, lera och stenar. Tyngden från stenarna i tornet gjorde att det började sjunka och komma på glid vilket ger lutningen. Detta försökte man under konstruktionen att motverka genom att placera högre stenar på den ena sidan av tornet, men detta ledde bara till att tornet sjönk ytterligare av tyngden.

Restaureringsförsök

Det finns många planer för att rädda det lutande tornet i Pisa. Man har till exempel diskuterat att plocka isär det, sten för sten, för att sedan skapa en hållbar grund och bygga upp det igen. Under slutet av 1900-talet så lyckades man med det komplicerade projektet att motverka lutningen genom utgrävningar under tornet. Detta ledde till att man kom tillbaka till den ursprungliga lutningen. Under denna restaurering så var tornet stängt för besök.

Ett besök till det lutande tornet i Pisa

Tack vare de lyckade restaureringarna så kan man idag besöka det lutande tornet i Pisa och se detta fantastiska byggnadsverk både från utsidan och från insidan. Det är en unik upplevelse av skönhet och en känsla av att kunna ta på historiens vingslag. Man räknar med att det lutande tornet i Pisa kommer att klara sig några hundra år till, men hur det blir med den saken beror förstås på vad som kommer att hända med väder och vind under kommande årtionden. Därför ska man passa på och besöka tornet medan det fortfarande står kvar och är öppet för allmänheten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?