Reseportalen.nu

Mångkultur i New York

mangkultur-new-yorkNew York är hem till nästan 20 miljoner människor och staden är känd som en riktig smältdegel: från China Town till Little Italy, Brooklyn’s rysktalande område Brighton Beach till the Bronx – du hittar all världens kulturer i New York. New York-borna skiljer sig från andra amerikaner och de är stolta över sin hemstad. De älskar baseball över allt annat och staden har två lag: New York Yankees och New York Mets. Det gäller att hålla tungan rätt i mun när du pratar baseball med en New Yorker – kärleken till laget är passionerad och du vill inte riskera att heja på motståndarna! I New York kan alla finna sig ett hem: vare sig du älskar glamorös shopping på Fifth Avenue, föredrar att hänga på ekologiska ölbryggerier i Williamsburg, se spektakulära musikaler på Broadway eller jobba i ett av världens finanscentra på Wall Street. Om du väljer att jobba här så kommer du befinna dig mitt i världens mest dynamiska arbetsmarknad. Om du kommer för att plugga i New York så kommer du inte bara att leva studentliv som i en typisk universitetsstad, du kommer snarare att ta del av livet i en stad som omfattar alla världens städer inom sina gränser.

Många européer och asiater kommer hit för att ta engelska språkkurser. Den amerikanska engelskan är lättförstådd och det enorma utbudet av underhållning som finns i ”the Big Apple” gör det lätt att öva språket på fritiden: gå på teater och få en kulturell upplevelse i kombination med en lektion i hörförståelse, på en konsert kan du sjunga med och samtidigt öva uttal eller varför inte strosa runt på ett konstgalleri och träna läsförståelsen genom att läsa informationen om konstverken du betraktar. Det bästa sättet att lära sig ett nytt språk är trots allt att befinna sig i ett land där det talas. Själva staden New York har en alldeles egen dialekt som skiljer sig från dialekten som talas i staten New York och de flesta amerikaner kan omedelbart identifiera en New Yorker så fort han eller hon öppnar munnen. Somliga experter säger sig också höra skillnad på dialekten som talas på Manhattan och de som talas i Brooklyn eller Bronx, men såna lokala skillnader försvinner i takt med att nya människor från resten av USA och världen flyttar till New York och tar med sig sina egna sätt att uttala saker på.

New York var en kort tid USA:s huvudstad, innan den äran flyttades till Washington D.C. Å andra sidan kan man säga att New York har blivit världens huvudstad i stället. Både industrier och kulturföreteelser har sitt hjärta här. Wall Street är spindeln i nätet för hela jordens finansiella marknader och spelar en viktig roll i den globala ekonomin. New York Fashion Week sätter trenden för vad vi alla kommer att ha på oss nästa säsong. MOMA och Guggenheim-muséerna har världens bästa konstsamlingar och visar upp vår gemensamma konsthistoria. Små barer och konsertlokaler i Brooklyn föder band och artister som kommer att ta över världsscenen med sin musik. New York är också hem till några av världens bästa universitet, som Columbia University eller CUNY, och staden borde vara ett självklart val om du vill studera i USA och uppleva alla landets sidor på samma gång. Att befinna sig i New York är att ta del av alla dessa olika aspekter och det är därför det är en så oförglömlig upplevelse.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?