Reseportalen.nu

Glastonbury

glastonbury-2Denna stad finner man ca 50 km söder om Bristol i sydvästra England. Glastonbury är inte särskilt stor utan har endast ca 10 000 invånare, men är desto mer känd bland de som är intresserade av kristendomen och förkristna religioner.

Avalon, som många tror har legat i Glastonbury, är en legendarisk och mytisk plats i Storbritannien. Ön ska ha varit en plats där riter och kulter har förekommit under alla tider och en legend talar även om att Josef från Arimataia besökte ön tillsammans med sin brorson Jesus av Nasaret, när han var ung. Andra historier berättar om Kung Arthur och hur han vilar på platsen, för att åter vakna om landet ännu en gång skulle hamna i fara. Vissa hävdar även att den Heliga Gralen skulle har förts av Josef till Glastonbury och att han dessutom byggde den första kyrkan i England i just Glastonbury. Arkeologiska utgrävningar har faktiskt bekräftat att det mycket väl kan ha funnits en tidig kristen kyrka här. Det sägs även att den Heliga Gralen än idag finns gömd på platsen. Hur det nu än ligger till med detta kan man inte förneka att det är något speciellt och magiskt med platsen i fråga. En av orsakerna till detta är att man på det annars låglänta landskapet på Cornwallhalvön finner Glastonbury Tor, en väldigt mäktig kulle som tornar upp sig över omgivningen. Rester av mycket gamla byggnader har även hittats på kullen. Man kan än idag se ruiner av ett torn på toppen, vilket är lämningarna av ett kapell i St. Michael ära, från 1400-talet. Ärkeängeln Michael sades ge beskydd och renhet, något som verkar rimligt då Glastonbury Tor enligt sägnen sades vara passagen till den Keltiska underjorden, Annwn. Tidigare bestod halvön av våtmarker och dessförinnan nådde havet med sitt tidvatten långt in på halvön.

glastonburyNågonting som lockar besökare och turister till staden är den populära Glastonburyfestivalen. Tillställningen är en av de största av sitt slag i världen och bjuder på musik och så kallad performing art som kan vara allt från dans, stand up, teater, circus och mycket mer under fem dagar. Festivalen brukar hållas i mitten av sommaren vid Worhy Farm mellan byarna Pilton och Pylle, ca 1 mil utanför Glastonbury. Arrangörerna satsar även mycket på miljötänkande och erbjuder så kallade gröna aktiviteter, exempelvis tillverkning av hantverk, healing, magiska tipisittningar. Imponerade är även att nästan hela festivalområdet använder sig av förnyelsebar energi med hjälp av solpaneler och vindturbiner. Mycket material som till exempel bestick och tallrikar får endast vara biologiskt nedbrytbara och sist men inte minst kan vara värt att nämna att 2005 lyckades man med att återvinna 50 % av sina egna sopor under festivalen!

Festivalen erbjuder med andra ord någonting för alla och variationen bland artisterna är även den bred. Både mindre lokala band som världskända musiker spelar här. Under de 33 år som Glastonburyfestivalen har funnits har bl.a Dawid Bowie, Fatboy Slim och Chemical Brothers gästat tillställningen. Några av de band som spelade på den pyramidliknande huvudscenen i somras (2011) var U2, Coldplay och Beyoncé. Att festivalen är populär och folkkär går verkligen inte att miste på och inte heller blir man förvånad över att så många som 150 000 besökare samlats på de 900 tunnland stora fälten i Glastonbury för att njuta av musiken och kulturen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?