Reseportalen.nu

Terrakottaarmen i Xi’an

terrakottaarmenQin Shi Huangdi, den förste kinesiske kejsaren, lät sig ha sällskap i graven med en armé av krigare och hästar, i lera.

Vid bara tretton års ålder besteg Qin Shi Huangdi tronen i kungariket Kina. Kina var vid den tiden ett splittrat kungarike fullt med små och medelstora furstendömen och konungariken, som mer eller mindre hade fred mellan sig. Qin Shi Huangdi erövrade alla mindre riken som gränsade till hans eget rike Qin, vilket numera utgör större delen av östra Kina. Han lyckades alltså grunda det första enade kinesiska riket och blev den första kinesiska kejsaren (221-210 f. Kr.).

Den förste kejsaren fruktade för sin kommande död, och hans lärda män lyckades inte hitta odödlighetens elixir, trots intensiva ansträngningar. Han påbörjade omedelbart bygget av ett gravmonument när han besteg tronen, bestående av en armé som skulle beskydda honom på den andra sidan. Över 700,000 arbetare deltog i bygget av kejsare Qin Shi Huangdis gravmonument.

Terrakottaarmen i Xi’an betraktas av många arkeologer som det åttonde underverket i världen. Sedan den i modern tid upptäcktes av en slump 1974 har man hittills lyckats få fram ungefär 7,000 figurer bestående av soldater och hästar. Arbetet är dock väldigt mödosamt och experter anser att ungefär tre fjärdedelar av armen finns kvar oupptäckt, då de påstår att Qin Shi Huangdi begravdes tillsammans med en replik av hela sin fullständiga arme. Enligt källor hade Qin Shi Huangdi vid den tiden en arme på bestående av över 30,000 man, plus hästar och stridsvagnar.

Alla soldater i Terrakottarmen är uppställda enligt den tidens stridsformationer. De första tre raderna utgör bågskyttar. Bakom bågskyttarna står huvudarmén, och på dess vänstra och högra sida står flankskyddet. Längst bak finns eftertruppen.

Den enorma detaljrikedom som finns i armén är imponerande. In i minsta detalj har bildhuggarna modellerat fram ansiktsdrag, frisyrer, uniformer, hjälmar och till med och gradbeteckningar ur leran, varje figur är unik!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?