Reseportalen.nu

Triumfbågen

Triumfbågen är en av de platser i Paris som ingen turist får missa. Den här stora konstruktionen som har en stor passage i mitten som går under ett valv, samt valvpassager i sidorna, finns på Place Charles de Gaulle. Då man klättrar upp på Triumfbågens tak så får man en fantastisk utsikt över Paris och alla de alléer som strålar samman vid Charles de Gaulle platsen. Det är en unik upplevelse som turister från hela världen kommer till Paris för att få vara med om.

Bakgrund

Det var Napoleon som lade grunden till tanken om Triumfbågen. Han ville nämligen att den skulle uppföras som ett minne om segern vid Austerlitz 1805. Nu fick Napoleon inte se sina drömmar om att bygga Triumfbågen uppfyllda för han miste makten innan bygget kunde bli färdigt. Hans kropp kom dock att färdas under valvet då han den 15 december 1940 togs till sin begravning. Det var Guillaume Abel Blouet som avslutade konstruktionen och såg till att Triumfbågen stod klar år 1836. Den 29 juli samma år så invigdes Triumfbågen till minnet av Julirevolutionens sexårsdag.

Triumfbågen – en gravplats

Triumfbågen är faktiskt en gravplats för här finns den okände soldatens grav. 1920 begravde man stoftet av en okänd soldat och graven vid Triumfbågen kom att symbolisera alla som stupat då de kämpat för Frankrike under det första världskriget. Varje år då man den 11 november firar krigsslutet så lägger Frankrikes president en krans på denna grav som en symbolisk handling till minne av alla de som stupade under det blodiga första världskriget.

Stjärnplatsen

Då man blickar ut från Triumfbågen så förstår man varför platsen en gång hade namnet Place de l’Etoile, stjärnplatsen. De tolv avenyer som strålar ut från Triumfbågen ger nämligen en bild av en stjärna ovanifrån sett. Triumfbågen ligger på vägen från Louvren som går i en linje till Place de la Défense och till sist avslutas vid Grande Arche. På denna raka väg passerar man även Place de la Concorde.

Ett besök till Triumfbågen

Alla kan besöka Triumfbågen och en vacker dag så kan det vara mycket uppfriskande att klättra upp för de 284 trappstegen som leder till toppen av byggnaden. Det är förstås också intressant att se på valven och den vackra romerska utsmyckning som finns på bågens utsidor och i valven. Triumfbågen har varit en viktigt nationell och militär plats där man fortfarande kan känna historiens vingslag av stora händelser.

Då man besöker Triumfbågen så ska man ta sig tid till att uppleva hela området och kanske ta sig hela vägen till Grande Arche för att se alla de viktiga monumenten längs denna sträcka som alla ligger på rad på ett mycket imponerande vis. Uppe på Triumfbågens tak så finns det kikare som gör att man kan blicka långt i alla riktningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?