Reseportalen.nu

Karstbergen vid Guilin

karstbergen-vid-guilinKarstbergen vid Guilin är ungefär 200 miljoner år gamla och ligger i södra delen av Kina, i provinsen Guangxi. Staden Guilin nämns i skrifter redan för 2100 år sedan, under Qindynastin. Guilin ligger vid floden Lis strand, som i det här området rinner genom landskap som formades för mer än 200 miljoner år sedan. Genom tektoniska upphöjningar och förkastningar på havsbottnen tvingades urhavet tillbaka och de talrika markanta och bisarra klipporna, karstbergen, är det som blev kvar.

Karstlandskap uppstår genom erosion, och kännetecken på dessa landskap är bland annat kluvna klippor, rastrattar och grottor. Berggrunden i dessa områden består av gips eller kalsten. Under årtusenden har bergarternas yta långsamt förändrats och nötts ned och spolats bort av regn, is och snö. Vattnet som runnit längs sluttningarna har skapat djupa fåror och rännor på så kallade karrenfält. I den porösa stenen har vattnet flödat fritt och skapat gångar, tunnlar och hålrum som i vissa fall är enormt stora.

Lanskapet vid just floden Li vid Guilin kännetecknas av bisarra klippor, kristallklart vatten, håligheter, grottor och stenformationer. Klippformationerna i Guilins karstberg tillhör de vackraste i sitt slag. För kineserna är trakten kring Guilin själva definitionen på ett vackert landskap. Det finns ett gammalt ordstäv som lyder ”Landskapet vid Guilin är det vackraste under himlen”.

Några av sevärdheterna omkring Guilin och karstbergen är Vassflöjtsgrottorna, Elefantsnabelberget, Den oförlikneliga skönhetens berg och sidenbuntarnas berg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?