Reseportalen.nu

Himmelska Fridens Torg

himmelska_fridens_torgTiananmen, Himmelska Fridens Torg, finns i hjärtat av Beijing (Peking). Först efter att monarkin i Kina störtats 1911 blev platsen tillgänglig för allmänheten.

Först efter monarkins avskaffande började den nya ledningen skapa platser där människor kunde samlas. Himmelska fridens torg har sedan dess varit plats för många historiska händelser.

Innan 1911 låg Himmelska fridens torg innanför murarna till den förbjudna staden, och mängder av tjänstemän och myndigheter hade sina kontor där. Murarna runt den förbjudna staden bröts upp för att på så sätt skapa Den himmelska fridens torg. Torget är över 800 meter från norr till söder och drygt 500 meter från öst till väst, och innefattar över 40 hektar mark. Torget är öppet och stensatt, och saknar bänkar, träd, rabatter och fontäner.

Den första stora demonstrationen på Himmelska fridens torg ägde rum den fjärde Maj 1919. Den största orsaken var innehållet i Versaillesfördraget, som ignorerade Kinas krav på territorium som Japan erövrat under första världskriget. Människorna i Peking samlades på torget för att demonstrera mot demokratisering och för att Kina borde spela en större roll jämfört mot västerlandet. Ur dessa demonstrationer uppstod fjärde maj-rörelsen, som under många år hade inflytande på den politiska utvecklingen i Kina.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?