Reseportalen.nu

Colosseum i Rom

Colosseum i Rom var det romerska rikets stolthet, och ruinerna av denna byggnad fortsätter att fascinera än idag. Idag är Colosseum ett mycket populärt turistmål, men under senare år så har man upptäckt ras och skador på byggnaden som kanske kan leda till att det i framtiden inte längre blir möjligt att besöka Colosseum på samma fria sätt som idag. Därför ska man passa på att besöka Colosseum i Rom då man reser till Italien och ta en massa bilder som bevis!

Amfiteatern i mitten av Rom

Colosseum grundlades av den romerska härskaren Vespasian och byggnaden fullbordades av Titus. Colosseum kallades till att börja med för Flavian Amfiteater eller den Flavianska Amfiteatern eftersom man ville hedra Vespasian och Titus som båda bar familjenamnet Flavius. Vad kunde man då beskåda i denna klassiska amfiteater? Det gick bra att besöka Colosseum för att se mytologiska dramaföreställningar, men de andra uppvisningarna hade nog fått det att vända sig i magen för de flesta idag.

Colosseum var nämligen platsen där omkring 50 000 personer kunde se och heja på då det blev dags för avrättning, gladiatortävlingar där den starke överlevde, kamper mot djur och iscensättningar av krig. Blodiga föreställningar var i ropet i det klassiska Rom, och Colosseum var amfiteatern där allt i denna genre kunde beskådas.

Medeltidens tjuveri på Colosseum

Det finns flera anledningar till att Colosseum har förfallit. Man kan förstås skylla på tidens tand, och det är naturens krafter som har raserat stora delar av byggnaden genom jordbävningar. Blixtnedslag gjorde också att det mesta av den originella träinteriören brann ner. Under Medeltiden så hade man inte stor respekt för kulturskatter så därför använde man de stenar som fallit från Colosseum till att bygga nytt. Man drog även ut kopparinslag från Colosseum för att använda till annat byggeri. Detta ledde till ytterligare förfall och att man idag inte kan restaurera Colosseum med de ursprungliga komponenterna.

Colosseum idag

Under 1900-talet så gjordes mycket för att förstärka Colosseums fasader och interiören har också reparerats. Dessutom har man lagt ner en hel del jobb på att rengöra byggnaden från den skada som luftföroreningar har orsakat. Än idag är Colosseum en mycket imponerande byggnad. Den elliptiska formen är nära 1 km lång och höjden är nära 50 meter. Då man kliver in i Colosseum idag så kommer man inte att se den ursprungliga arenan som bestod av ett trägolv täckt av sand. Istället så ser man direkt ner i de underjordiska tunnlar och utrymmen som fanns under detta golv.

Det var i dessa underjordiska tunnlar som gladiatorer och djur befann sig innan tävlingarna kom igång. Genom golv som kunde höjas och sänkas så kunde gladiatorer och djur omedelbart befinna sig i arenan vilket givetvis gav en häftig effekt för alla åskådare.

Gladiatorerna

Colosseum är ju för evigt förknippat med gladiatorerna, och det här var inte samma slags gladiatorer som vi ser i underhållningsprogram idag. För det första var de oftast fångar eller slavar som kunde välja mellan att förbli slav eller att fajtas i Colosseum inför de jublande massorna. Slaveriet innebar för det mesta en långsam död medan en gladiator kunde bli en kändis och till och med tjäna pengar genom att överleva kamperna. En riktigt lyckad gladiator kunde till och med till sist vinna friheten.

Colosseum är alltså en plats där mycket lidande och vansinne har utspelats. Det är kanske därför vi än idag finner denna plats så intressant att besöka. Det är nästan som om man kan höra publiken susning och gladiatorens rusning då man står bland ruinerna och blickar ut över den imponerande byggnaden mitt i Rom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?