Reseportalen.nu

Skara Brae

skara-braeDenna förhistoriska bosättning finner man i Bay of Skaill på västkusten av ön Mainland, en av Orkneyöarna. Man tror att byn byggdes omkring år 3100 f.Kr och beboddes i ca 600 år. Klimatförändringar som innebar att det blev kallare och mer nederbörd drev invånarna från öarna.
Skara Brae låg fram till 1850 dold under sanddyner, men kom att synas mer och mer då kraftiga oväder blåste bort all sand. Mellan 1928 och 1930 utfördes arkeologiska utgrävningar i området som ledde till att resten av den historiska bosättningen syntes.

Byn består idag totalt av åtta bostäder som är ihoplänkade via flera låga grävda gångar. Tack vara att bosättningen under en lång tid varit täckt av sand är byggnaderna och innehållet väldigt välbevarade. Sanden, vattnet och det stora antalet besökare orsakar dock idag slitage på området, något som man lägger på stor arbete på att hitta lösningar på.

Vill man besöka Orkneyöarna och Skara Brae kan man från fastlandet ta en färja eller flyga. Det kan dock vara värt att nämna att väderförhållandena ofta påverkar avgångstider och det är inte ovanligt att dimma eller stark blåst kan ställa in transporter till och från öarna. Under sommaren är vädret oftast stabilare vilket gör att de flesta besökare kommer under denna period.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?