Reseportalen.nu

Glasgow

glasgowGlasgow är Skottlands största stad och ligger vid floden Clyde, i södra delen av landet. Staden har sedan 1700-talet varit en viktig knytpunkt för handel, framför allt med Nordamerika. Under industrialiseringen expanderade staden och en mängd skeppsvarv bidrog till att handeln med övriga länder ökade. Idag är de flesta varven nedlagda men Glasgow är fortfarande ett av Storbritanniens finansiella centrum med flera av Skottlands största företags huvudkontor här. Själva Glasgow City, som är en egen kommun, har ca 582 000 invånare. Inkluderar man de omkringliggande tätorterna består Glasgow storstadsområde av ca 1, 179 350 invånare (2006).

Idag finns inte mycket av det medeltida Glasgow kvar utan huvuddelen av staden består av viktorianska byggnader från 1800-talet. Ett framträdande landmärke är dock katedralen Mungo’s Cathedral, som faktiskt är från medeltiden. Staden är även känd för de verk i jugendstil som arkitekten Charles Rennie Mackontosh skapade. Några exempel på dessa är Glasgow school of art och William Tearooms med sina högryggade Mackintosh-stolar och välkända rosmotiv. Som namnet antyder är det även ett perfekt för en liten fikapaus med te och scones, lite afternoon tea med andra ord. Något som är ganska speciellt för staden är de flertalet byggnader som uppförts med ljus eller röd sandsten i fasaden. Under industrialismen täcktes dessa av svarta lager av sot och andra föroreningar från fabrikerna, vilket under en period gav staden en viss speciell nedgången stadsbild. Man har dock på senare år gjort grundliga renoveringar och fasaderna har återfått sina ursprungliga färger.

Kultur, musik och upplevelser

Kultur är en viktig del av invånarnas vardag och flera av internationella musikartister kommer från Glasgow, tex Amy Macdonald, Franz Ferdinand och Glasvegas för att nämna några av dessa.
För den kulturintresserade finns det mycket att göra i Glasgow. Staden har många muséer, gallerier och festivaler att besöka. Det sistnämnda är verkligen något som skottarna är bra på och just i Glasgow finns det flera av dessa tillställningar att välja på under året. Ett urval är bl.a Celtic Music festival som pågår under två veckor i januari eller Maydaze- en konst- och dansfestival som hålls i början av maj. Stadens största festival är dock West End Festival, där man exempelvis kan ta del av musik, underhållning och konst. Under två veckor i juni kan man njuta av denna härliga festival. Just stadsdelen West End erbjuder en kulturell, mångberikad och avslappnad miljö. Universitetet och studentlivet bidrar till en skön miljö med många caféer, restauranger, barer och intressanta affärer.

För den shoppingsugna finns det alla möjliga boutiqer och affärer att välja på. Flera större varuhus kantar Argyle street och Sauchiehall street som förbinds med Buchanan street där man hittar fler exklusiva boutiqer och varuhus. Lite mindre specialbutiker, kaféer och restauranger ligger på Priness Square, längs den tidigare nämnda Buchanan street. Är man ute efter designerkläder som tex Armani, Ralph Lauren och Versace bör man besöka stadsdelen Merchant City där man även hittar lokala designers.

Fotboll

fotbollTycker man om fotboll är det verkligen en bra idé att besöka Celtic Park, fotbolllagets Celtic FC:s hemmaarena. Stadion är faktiskt Storbritanniens tredje största och att gå på en match här är onekligen en mäktig upplevelse! Det går även bra att gå med på guidade turer i arenan. Det kan även vara intressant att veta att flera svenska fotbollsspelare gjort karriärer i Celtic FC, bl.a Henrik Larsson och Magnus Hedman.

I Glasgow finns världens tredje största tunnelbanesystem och det är ett enkelt och smidigt att ta sig fram med hjälp av denna. Tunnelbanan har relativt bra priser och håller hög standard. För att spara en slant är det ett bra tips att köpa sig en förköpsremsa om man ska resa flera gånger. Givetvis finns det även taxi, men detta kostar givetvis betydligt mer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?