Reseportalen.nu

Alhambra

alhambraAlhambra ligger ovanför staden Granada i Spanien. Stadsborgen är det äldsta och mest betydande arabiska palatset på den iberiska halvön. 1492 tog arabernas 700-åriga historia i Spanien slut. Samtidigt innebar det slutet för nasridernas ungefär 250 år långa period som härskare i Granada, och de blev tvungna att lämna sitt Alhambra.

1241 grundade Ibn al-Ahmed sin egen dynasti i Granada. De kallades nasriderna och Ibn al-Ahmed gick under namnet Muhammed I. Muhammed gav order om att citadellet Alhambra skulle byggas, och de härskade över Granada fram till de kristnas återerövring. Alhambra anses vara en av de vackraste stadsborgarna i morisk stil. Stadsborgen anses vara typisk för medeltiden där det fanns en övre stad för adel, hantverkare, köpmän och militär och ett citadell omgivet av murar där härskarna bodde.

Överstaden Alcazaba restes under 1200 och 1300-talen. I rättegångssalen satt sultanen med sina lagkunniga och fällde domar. En av rummets väggar bär ett uppmuntrande ordspråk: ”Stig in och känn ingen rädsla för att gå miste om rättvisan, du kommer att möta den”.

Palatset Comares räknas som Alhambras mästerverk och innehöll sultanens egna gemak. Golven av cederträ i ambassadörernas rum visar Koranens sju himlar och är utsmyckade med inläggningar av elfenben och pärlemor. De delar som användes av Muhammed V (1354 – 1391) innehåller den världsberömda lejongården (Patio de los Leones) som blivit en symbol för islamisk konst och arabisk arkitektur. Väggarna och ornamenten strålar i rött, grönt, guld och blått. Gården omges av 124 marmorpelare. Namnet på gården kommer från lejonbrunnen mitt på den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Restips

  • Vill du få vårat nyhetsbrev som innehåller information om uppdateringar, restips samt erbjudanden?